Istinski ljubitelji prirode obilježili Međunarodni dan planinara

Autor: S.P.

POŽEGA – Prigodnom akcijom u Pješačkoj zoni članovi HPD Sokolovac obilježili su danas 7. ožujka, Međunarodni dan planinara. Bila je to prigoda da požeški planinari svoje sugrađane podsjete na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko – sustava ali i na značaj planinarenja.

Snježana Poljak, kroničarka HDP Sokolovac

-Iz godine u godinu primjećujemo kako se ljudi sve više upisuju u naše planinarsko društvo i ove godine imamo čak 45 polaznika Planinarske škole što je doista veliki broj. Planinarenje je na prvom mjestu način i stil života, a našim brojnim aktivnostima uspjeli smo privući sve veći broj poklonika prirode,” rekla je ovom prilikom Snježana Poljak kroničarka HDP Sokolovac koja je zajedno s ostalim članovima prezentirala rad društva na štandu u Pješačkoj zoni.

Štand su posjetila i djeca Katoličke osnovne škole, a upravo za najmlađe već ovog tjedna bit će organizirano i predstavljanje planinarske priče pod nazivom “Nije duh nego puh” u PLAK-u.

-To je prva slikovnica o planinarstvu u Hrvatskoj tako da ćemo organizirati pričaonice namijenjene učenicima od prvog do četvrotg razreda osnvone škole – naglasila je Snježana.

prof. Sanja Kerner

Upravo klinci i klinceze iz Katoličke osnovne škole imaju lijepa iskustva druženja s planinarima. Jer, kako je naglasila profesorica Sanja Kerner, imali su priliku puno naučiti i dobro se zabaviti.

-Prošle godine Katolička osnovna škola sudjelovala je u Maloj planinarskoj školi, bila su obuhvaćena dva odjela četvrtog razreda oko 20 mališana. Djeca su jako zadovoljna, to im je  bilo novo iskustvo i prava prilika da nauče kako se pripremiti, što je znači biti planinar  te da i oni to mogu biti u svom svakodnevnom životu jer je to zdrava aktivnost koja donosi obilje novih spoznaja i o prirodi i o ljudima – rekla je Kerner.

Kako bi sva lijepa druženja, svi izleti i brojne aktivnosti kroz godinu ostali zabilježeni, tu je i tiskana kronika HPD Sokolovca o kojoj brine kroničarka Snježana, a koja je danas predstavljena javnosti.

-Nakon nekoliko godina HDP Sokolovac ima kroniku i to u novom obliku, tiskanu. Dostupna je svim planinarima ali i svima koji se žele upoznati s radom društva. Do sada su kronike bile pisane rukopisom, a sada je u tiskanom obliku i na 117 stranica objavljeno je 53 naslova i  225 fotografija. Tu je sve ono što smo radili tijekom godine – 30 izleta pisanih u obliku malih priča te razna druga događanja vezana za društvo ali i cijelu zajednicu – predstavila je Snježana kroniku koju će mnogi zasigurno rado prolistati.

Više iz kategorije