Požežani se u proizvodnji istarske kobasice izborili za drugo mjesto (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

DSC_7347SVETI PETAR U ŠUMI / POŽEGA – U sklopu Međunarodnog sajma “S klobasicom u Europu” koji se održao u Svetom Petru u Šumi, u Istri, o čemu smo već pisali http://pozega.eu/88829-2/, održano je i I. otvoreno prvenstvo Hrvatske u proizvodnji istarskih kobasica na kojem je i šesteročlana požeška ekipa odmjerila snage sa još 20-ak uigranih timova koji su se prijavili kao natjecatelji i to iz raznih krajeva RH i susjednih zemalja.

Požežanima kao vrsnim znalcima spravljanja slične slavonske delice nije bio problem malo se presložiti i na malo drugačiji način uputiti se u odmjeravanje snaga sa jakom konkurencijom što je rezultiralo visokom pobjedom i osvojenim drugim mjestom.

Za pripremu istarske delicije natjecateljske ekipe su dobile sirovinu i jedan dio materijala, a koristili su sva druga vlastita umijeća dok su se natjecali. Na “proizvodnom” stolu Požežana našli su se izvorni alati i oprema kojima su se nekada davno koristile stare generacije na tradicionalnim slavonskim kolinjima što je imalo svoju posebnost na natjecanju.

Vođe požeške ekipe, zamjenici požeško-slavonskog župana Ferdinad Troha i Željko Jakopović uz potporu dvojice općinskih načelnika, Jakšića i Čaglina, Ivicu Kovačevića i Dalibora Bardača te spretnog Ljubana Čolića, djelatnika županijske uprave koji je dao veliki obol, kako bi se u konačnici rangirali na visoko mjesto, na kraju svega mogu bit veoma zadovoljni. Svojevrsnu potporu dala su i dva pridružena člana, a dvije dame, Sunčica Bajić i Elvira Mirković, vodile su brigu da crijeva ne bi pucala, pa su se uhvatile posla i na starovinski za to pobrinule te su nudile majstore i okolne promatrače vinom i mezom kako bi se sve ravnomjerno podmazivalo i zalijevalo. Za vrijeme trajanja natjecanja tamburaši Zlatna dolina su također dali svoj doprinos ugođaju, moglo bi se reći i zavidnoj pobjedi.

Moralnu podršku “svojima” došli su dati i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić koji su se sa malo zakašnjenja priključili natjecanju. Uspjeli su “zamastiti” ruke i na samom kraju pripomoći završetku proizvoda koji je na kraju rangiran drugim mjestom.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije