Požeško-slavonska županija prikazala se u najboljem svjetlu (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

DSC_7114SVETI PETAR U ŠUMI / POŽEGA – Međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” u Svetom Petru u Šumi, u Istri, privukao je veliki broj izlagača ali i ljubitelja suhomesnatih delicija koji su mogli kušati jedinstvene specijalitete proizvedene u Slavoniji, Vojvodini, Mađarskoj, Sloveniji i Italiji, iz kojih su se dijelova došli proizvođači pokazati i ponuditi ono što imaju u gastro ponudi. Uz dominirajuće mesne delicije na sajmu se mogao vidjeti i veći broj proizvođača meda, vina, rakija, sira, slatkih delicija i dr.

Kao partner ove je godine bila Požeško-slavonska županija koju je uz proizvođače suhomesnatih delicija, meda, vina i rakija predvodio i na sajmu dominirao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, sa svojom ekipom, svojim zamjenicima Ferdinandom Trohom, Željkom Jakopovićem te djelatnicima županije Sunčicom Bajić, Elvira Mirković i Ljuban Čolić. Budnim je okom pratila događanja i pročelnica Ureda župana Sandra Sekulić i direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović. Svojevrsnu potporu toj manifestaciji odazivom i dolaskom dali su i općinski načelnici Jakšića, Kaptola, Velike, Brestovca i Čaglina, Ivica Kovačević, Mile Pavičić, Vlado Boban, Zdravko Mandić i Dalibor Bardač.

Od izlagača iz Požeško-slavosnke županije bili su i svoje proizvode na velikom štandu predstavili proizvođači voćnih rakija Šimić iz Požege, Udruga šljivara, med i medni proizvodi Prpić, vinarija Tandara iz Kutjeva s kvalitetnim vinima i suhomesnati proizvodi obitelji Kundakčić iz Grabarja i Delorenci iz Pakraca.

Među visokim uzvanicima uz načelnika općine Sveti Petar u Šumi dr. sc. Maria Bratulića, bio je ministar turizma Anton Kliman, župan Istarske županije Valter Flego, župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić.

Na ocjenjivanje su svoje delicije poslali iz Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, koji se okitio zlatom za kulinovu seku, dok su Stanko Raguž iz Velike za kulenovu seku, Milan Varešak iz Požeške Koprivnice za specifičnu kobasicu od pilećeg mesa i OPG Thomas Heinz Pandžić iz Donjih Emovaca dobili srebrena priznanja.

Kako bi dočarali i sve druge detalje koje nismo opisali riječima najbolje će reći fotografije za koje smo se potrudili da ih naš foto reporter Dušan Mirković zabilježi svojim objektivom koji je s drugim kolegama novinarima bio nazočan na centralnom događanju sajma.

Disciplina natjecanja u proizvodnji istarskih kobasica zaslužuje poseban članak i galeriju koja slijedi nakon kraćeg vremena nakon ove objave, a na tom natjecanju se Požežani također imaju čime pohvaliti.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije