Povijesna iskustva rješavanja sukoba nasilnim ili mirnim putem kroz aspekt Domovinskog rata

Autor: D.K.

POŽEGA – Predavači doc. dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata bili su na 3. korizmenoj tribini na kojoj su govorili o povijesnim iskustvima rješavanja sukoba nasilnim ili mirnim putem, a o tome su progovorili kroz aspekt Domovinskog rata.

doc.dr.sc. Ante Nazor

Doc. Ante Nazor iznio je pregled događaja koji su doveli do oružane agresije na Hrvatsku našu Domovinu te je naglasio kako se od prve polovice 19. stoljeća provlači ideja velikosrpske politike kroz dokumente njihovih povjesničara i političara. Autentičnim zemljovidima i ispravama predočio je dokaze o tome kako se željelo stvoriti prostor koji bi se odcijepio od Hrvatske i pripojio Srbiji.

Uz doc. Nazora izlagala je i dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić koja se nadovezala na predavanje prof. Nazora i osvijetlila ulogu Katoličke Crkve u pozivanju na mir i mirna rješavanja ratnih sukoba. Poseban je naglasak bio na vodstvo Katoličke Crkve, napose kardinala Franju Kuharića koji je u Domovinskom ratu pozivao na pomirenje, oprost i razumijevanje sukobljenih strana. Da je uistinu na takav način razmišljao, naglasila je kako tome u prilog ide jedna njegova propovijed u kojoj je dao naglasak kako rodoljublje ne smije biti ni rasističko, ni imperijalističko, ni šovinističko. Rodoljublje mora biti kršćansko. Posebno je istaknuta njegova propovijed u kojoj je naglasio da ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja ne ću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je! Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova doma! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre!«

Nakon predavanja nazočni na tribini su se uključili u raspravu pokazavši interes za temu o kojoj se progovaralo uz iznošenje povijesnih činjenica.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije