Gordana Malbašić pobjednica je četvrtog natječaja za kratku priču tjednika Kronike požeško-slavonske

Autor: S.P.

POŽEGA – Gordana Malbašić  iz Požege,  koja je mnogima poznata ponajviše po borbi za zaštitu životinja kao predsjednica Udruge Sirius, pobjednica je četvrtog natječaja za kratku priču tjednika Kronike požeško-slavonske. Drugo mjesto osvojila je Irena Ivetić iz Požege, a treće Marija Žilić Petrišić iz Pakraca.

U konkurenciji od 22 priče koje je poslalo 11 autora, najuspiješnije su odabrali članovi žirija Lana Derkač, književnica iz Požege, Davor Šalat pisac i književni kritičar iz Zagreba, novinar Ivica Herner i Vlado Protić glavni urednik Kronike.

Vlado Protić glavni urednik Kronike požeško-slavonske

-Kada je krenuo natječaj 2010. godine bilo je to na poticaj autora koji su tražili način gdje se mogu izraziti i svoje radove prezentirati javnosti. Prihvatili smo i nismo ni očekivali kako će to ići ovako dugo i ovakvim intenzitetom. No, s vremenom uvidjeli smo da ima priča,  i u tri ciklusa prikupljeno je  64 priče koje smo objedinili u posebnu zbirku. Nastavljamo dalje, idemo svake godine po jedan natječaj i nadamo se i dalje velikom interesu autora. Drago mi je da smo zaključili i ovaj četvrti natječaj  i što smo dobili nove, kvalitetne priče i nove pobjednike, a posebno mi je drago što smo se proširili i izvan granica županije pa su nam se već javljali i autori iz Sisačko-moslavačke županije  i Zagrebačke županije – naglasio je Vlado Protić, najavljujući ujedno i natječaj “Pišem ti pjesmu” za najbolju pjesmu koji će biti otvoren u travnju ove godine.

Pobjednica natječaja mnogima je poznata kao čvrsti borac za zaštitu životinja, poneki je znaju i kao kreativnu pletilju “Pukove mreže”, a evo pokazalo se kako Goga ima i skriveni spisateljski dar.  Gordanina priča nosi naslov “Kud svi Turci tu i mali Mujo” i na crnohumorni način govori problemu nezaposlenosti i zapošljavanja.

Gordana Malbašić, dobitnica prve nagrade

-Kad sam prvi put ostala bez posla, 2004. godine imala sam dojam apsurda koji sam opisala u priči. Danas sam opet nezaposlena i ništa se nije od tada do sad promijenilo. Zahvaljujem mojoj prijateljici Danijeli Oroz koja uporno šalje moje priče na natječaj, jer sama ih ne bi poslala. Doista sam iznenađena i vrlo zahvalna – rekla je Gordana.

Ispred Požeško-slavonske županije i Matice hrvatske nazočne je pozdravila pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti i predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske dr. sc. Vesna Vlašić.

dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti i predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske

-Posebno mi je drago što Kronika nastoji očuvati pisanu tradiciju pisane riječi u Požegi, jer poznato je kako je ovo naše podneblje rasadište književnika. Kratku priču, u malo riječi nešto reći sa smislom, nije lako napisati, dobro to znam jer mi je to struka. Čestitam zato svima koji su se odvažili pisati kratke priče, posebice čestitam nagrađenima. Pozdravljam ideju i natječaja za najbolju pjesmu jer to ovdje nedostaje – istakla je dr.sc. Vesna Vlašić.

Lana Derkač, književnica

-Mislim da ovaj natječaj puno znači u ovoj sredini jer to je jedna kvalitetna prilika ljudima koji pišu  da steknu određeno samopouzdanje da se njihove priče čuju, a s druge strane, kako ovdje mogu čuti i pohvalu i konstruktivnu kritiku, mislim da  je ovaj natječaj svojevrsno zrcalo njihovog rada – rekla je književnica Lana Derkač.

Prema ocijeni žirija, prvonagrađena priča “Kud svi Turci tu i mali Mujo” Gordane Malbašić  priča je o apsurdu hrvatske današnjice (kako je bolje biti na Zavodu za zapošljavanje nego kod većine poslodavaca koji ne poštuju i ne isplaćuju svoje radnike ), a ispričana je  tonom crnog humora kojim se neka situacija mora dovesti do apsurda kako bi se shvatilo neprirodnost i devijantnost. “Priča je ispričana razmjerno kratkim i efektnim rečenicama, s dobrim osjećajem za gradaciju radnje i  izražavanje pripovjedačeva stava, s jednostavnim riječima kojima se jasno očituje grotesknost situacije,” naglasila je u obrazloženju Lana Derkač.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: