Projekti i programi koje Požeško-slavonska županija ima u planu aplicirati prema Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondovima

Autor: D.K.

POŽEGA – Nakon više od dva požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem održao je redovitu Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima gradova odnosno općina u Požeško-slavonskoj županiji.

Prema najavi župana Tomaševića glavna tema Koordinacije su projekti i programi koje Požeško-slavonska županija ima u planu aplicirati prema  Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondovima.

-Ove godine, prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja, očekujemo znatnu količinu novca koja će biti plasirana prema projektima. Na žalost, zadnje dvije godine izgubli smo više od dvije milijarde kuna iz EU fondova koje više nikada nećemo moći povući i to je velika šteta za nas jer nismo novce uložili u gospodarstvo. Stoga  su tema današnje Koordinacije projekti i programi koje Požeško-slavonska županija planira aplicirati prema Ministarstvu regionalnog razvoja, ali i sredstvima iz EU fondova. Na ovoj Koordinaciji biti će riječi i o Prvom požeškom gospodarskom forumu koji je nedavno održan u Zagrebu – rekao je župan Tomašević prije početka sastanka.

Što se tiče Gospodarskog foruma koji je održan u Zagrebu to je bilo u organizaciji mladih poslovnih ljudi koji vuku korijene iz Požege i Požeštine, a koji žive i djeluju u Zagrebu.

-Oni mogu biti poveznica investitora i naših gospodarstvenika. Na tragu toga razgovorati ću s gradonačelnicima i načelnicima kako bi pokrenuli županijsku marketinšku strategiju jer nam je cilj pripremiti se za Hrvatsku, Jadran ali zemlje EU s domaćim proizvodima. Želimo biti spona između  proizvođača, gospodarstvenika i naručitelja, a tu nam dragocjenu pomoć mogu pružiti upravo prijatelji u Zagrebu. Kako je u tijeku izrada Županijske razvojne strategije kao temeljnog dokumenta potrebnog za privlačenje europskih sredstava, ovo će biti kvalitetan dodatak. S pet gradova i pet općina naša županija može dobro predstaviti sebe i u poljoprivredi, i u industriji te konačno i u turizmu – dodao je Tomašević.

Najavljeno je sudjelovanje Požeško-slavonske županije kao partnerske županije na međunarodnom sajmu “S klobasicom u EU” koji se ovog vikenda održava u Svetom Petru u Šumi u Istarskoj županiji na koji sajam odlazi šest proizvođača kobasica, rakije i vina. Očekuje se da će sajam biti dobra prilika za otvaranje novih tržišnih prostora slavonskim proizvodima s ovih područja.

Više iz kategorije