Brojne sadržajne i stručne aktivnosti Društva energetičara Požega

Autor: D.K.

POŽEGA – Redovnu godišnju skupštinu održalo je i Društvo energetičara Požega, koje sa brojem članstva postaje sve bogatije. Uz članove skupštine na tom tom skupu su bili nazočni i gosti, među kojima je bio predsjednik Gradskog vijeća grada Požege Nino Smolčić, predsjednik saveza Energetičara Hrvatske Marijan Periškić te sponzori i podupiratelji tog društva.

– Temeljni zadatak ovog društva je poticanje i uključivanje u rad djelatnika energetske struke, sudjelovanje u utvrđivanju prijedloga programa javnih potreba na području iskorištavanja i upotrebe svih vidova energije. Tako smo, u suradnji sa Savezom energetičara Slavonije i Baranje u prostorijama Tehničke škole Požega organizirali tečaj za polaganje energetskih zvanja. Ukupno je na tečaju prisustvovao 31 kandidat. Kandidati su polagali tečajeve za šest energetskih zvanja: strojar kotla, rukovatelj motora s unutarnjim izgaranjem, strojar kompresorske stanice, rukovatelj centralnog grijanja, ložač centralnog grijanja i uklopničar elektroenergetskih postrojenja u industriji. Ispit je održan 02. srpnja 2015. godine, a 28 kandidata zadovoljilo – rekao je čitajući izvješće tajnik društva Mato Vuković, te dodao da je trinaest članova Društva je u organizaciji Saveza energetičara Slavonije i Baranje obišlo postrojenje nuklearne elektrane Krško.

Članovi Društva bili su na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji prilikom koje su posjetili tvornicu papira Duropack iz Belišća, nekadašnje Belišće d.d., čija je temeljna djelatnost proizvodnja papira i kartonske ambalaže, koja zapošljava nešto manje od 450 radnika.

-Proizvodni program zasnivaju na proizvodnji smeđih ambalažnih papira na 100%-tnoj bazi starog (otpadnog) papira. Njihovi proizvodi koriste se u duhanskoj industriji, kemijskoj, mesnoj, mliječnoj, prehrambenoj, industriji voća i povrća, te u industriji alkoholnih i bezalkoholnih pića. Valja posebno napomenuti da je Duropack Belišće d.o.o. najveći proizvođač valovitog kartona u jugoistočnoj Europi. Nakon obilaska proizvodnih pogona članovi Društva razgledali su grad Belišće, obišli muzej Valpovštine i grad Valpovo – istakao je tajnik Vuković napomenuvši kako je na ekskurziji sudjelovalo 48 članova Društva.

Osim spomenute ekskurzije posjetili su u svojim aktivnostima i nacionalni park Plitvička jezera te Tuheljske toplice te HE Peruča, grad Vodice i NP Krka.

-Na ekskurziji su sudjelovala 34 člana Društva. U studenom je dvadesetak članova Društva obišlo novo kogeneracijsko postrojenje na biomasu Spin Valis Internacional i upoznalo se s njenim radom. Osim ovih aktivnosti Društvo energetičara aktivno sudjeluje u radu Saveza energetičara Slavonije i Baranje i Zajednici tehničke kulture Požeško-slavonske županije kroz rad svojih zastupnika. Krajem godine Društvo energetičara nominiralo je tvrtku Elpos za „Kolektivnu nagradu grada Požege“ koja se dodjeljuje istaknutim kolektivima, a priznanje se dodjeljuje povodom dana Grada Požege 12. ožujka. DE Požega okuplja oko 120 aktivnih članova, a učlanjeno je i više poduzeća s područja Požeštine s kojima Društvo vrlo dobro surađuje – zaključio je tajnik Mato Vuković.

Planovi društva za ovu godinu su da organiziraju jednodnevnu stručnu ekskurzije za 09. travanj, u posjet Tehničkom muzeju Zagreb i Autoshow, da sudjeluju na tradicionalnim 17. susretima energetičara Slavonije i Baranje koji će se ove godine održati u Belišću početkom svibnja, da sudjeluju na stručnoj ekskurziji koju organizira Savez energetičara Slavonije i Baranje krajem lipnja, te da sami organiziraju dvodnevnu stručnu ekskurzije krajem rujna na južne hidrolelektrane.

Na skupštini su dodijeljene zahvalnice članovima i tvrtkama koje surađuju i daju svoj doprinos Društvu energetičara, a predsjednik društva Anto Bekić je predložio dva člana da budu počasni članovi, a to su Slavko Mance i bivši predsjednik DE Drago Duvnjak. Svi članovi na skupštini su se jednoglasno složili da njih dvojica postanu počasni članovi društva.

Više iz kategorije