Lovci na natjecanju “Dobra, bolja, najbolja – lovačka kobasica”

Autor: Jelenko Topić

PAKRAC – Kulturno-prosvjetno društvo „Sloga“ iz Pakraca nastavlja dobru suradnju sa pet lovačkih društava pakračkog i lipičkog kraja.U subotu, 05. ožujka s početkom u 19 sati u predvorju kina (Hrvatski dom “Dr. Franjo Tuđman”) održat će se prvo natjecanje – ocjenjivanje domaće, trajne, dimljene lovačke kobasice.

 Stoga su pozvali lovce članove lovačkih društava i udruga Pakraca i Lipika: Fazan, Jelen, Košuta, Psunj i Slavuj, da donesu lovačke kobasice  ili salame koje udovoljavaju slijedećim kriterijima:- vlastiti proizvod za vlastite potrebe,trajne, dimljene, te da imaju nadjev s najmanje 30 posto mesa divlje svinje ili jelena.

Prijave se primaju do 3. ožujka  ove godine na broj: 098 412 707 ili e-mail: sloga@kpd-sloga.hr pri čemu treba dostaviti slijedeće podatke: ime i prezime, članstvo u lovačkom društvu, dob prijavitelja i adresa.

 Na dan natjecanja, u 18 sati svi prijavljeni natjecatelji trebaju donijeti dvije lovačke kobasice i uplatiti kotizaciju u iznosu od 30,00 kn pri čemu će dobiti natjecateljsku šifru. Pola količine, jedna kobasica u komadu se predstavlja ocjenjivačkoj komisiji, a pola natjecatelji sami pripremaju za degustaciju s vlastitim dodacima (kiseli krastavci, sirevi…- po izboru) te ista količina smije biti i unaprijed pripremljena.

Dodijelit će se tri nagrade (dobra, bolja i najbolja) od kojima će odlučiti ocjenjivačka komisija, a dodijelit će se posebne nagrade na osnovu glasova publike koja će degustirati ove tradicijske proizvode.

 Organizatori će se pobrinuti za glazbeni ugođaj,te popratni zabavno-glazbeni program, a na lovcima je da se u pratnji obitelji ili prijatelja pohvale vlastitim proizvodom i pokušaju potvrditi svoje umijeće!

Lovačka kobasica je drugi po važnosti specijalitet (iza paprikaša) kojega pripremaju  lovci za vlastite potrebe od mesa odstrijeljene divljači, te ga raspoređuju u svojim društvima i po posebnim pravilima.

 Natjecanje organiziraju lovačka društva s područja Pakraca i Lipika te KPD “Sloga” u cilju promocije aktivnosti i dobrobiti koje lovci čine u našoj zajednici. To je tek prvi, od nekoliko planiranih koraka kojima se želi istaknuti da “biti lovac” znači baviti se uzgojem, zaštitom i iskorištavanjem divljači te zaštitom i biljnih i životinjskih vrsta koje u staništu obitavaju.  Istovremeno, lovstvo je interdisciplinarna znanost koja uključuje brojna znanja i vještine (zoologija, botanika, ekologija…) izravno se bavi zaštitom prirode pri čemu ističemo koliko se puno od lovaca, u ovom brzom i pomalo otuđenom ritmu, može naučiti.

Više iz kategorije