NK Dinamu Vidovci-Dervišaga priznanje – Trofej Požeškog športskog saveza za 70 godina djelovanja (FOTO)

Autor: DK

VIDOVCI –  Na ovogodišnjem proglašenju najboljih sportaša, sportašica, udruga i trenera, zasluženo se našao i Nogometni klub Dinamo Vidovci-Dervišaga koji je dobio Trofej Požeškog športskog saveza što je svojevrsna zahvala za evidnetne uspjehe u radu kluba, kao udruge, ali i zbog neprekidnog djelovanja i rada punih 70 godina, od 1946. godine.

Nagradu-priznanje je primio predsjednik NK Dinama Tomislav Čabraja iz ruku predsjednika Požeškog športskog saveza Nine Abramovića.

Na prigodnoj svečanosti, u kratkim crtama, pročitana je povjesnica nogometnog kluba koji ima svoje posebno značenje za Domovinski rat na čijem je igralištu osnovan 4. Bataljun 108. Brigade ZNG-a koji je prerastao u 63. bojnu, a kasnije u slavnu 123. brigadu Hrvatske vojske.

Podsjetimo, prvi počeci rada – bavljenja sportom u Vidovcima i Dervišagi, danas prigradskim naseljima grada Požege, datira iz daleke 1938. godine. Tada mladi učenici Ivan Janeš, Petar Bošnjak i Danko Janeš (tadašnji gimnazijalci), uz pomoć mlađih kolega Antuna Smojvira, Antuna Maljkovića, Antuna Pećanića , Ivana Špalja, Josipa Smiljanića i Ivana Krmpotića, aktivno provode i organiziraju mlade dečke igranju nogometa, plivanju, skijanju i rolanju. Taj tako „divlje“ organizirani rad traje sve do 1941. godine. Početkom osnivanja rada tadašnje NDH počinju organiziranije djelatnosti, igranje i natjecanje u tadašnje podsavezu nogometa u Slavonskom Brodu i na području tadašnjeg kotara Požega gdje se natječe osam do deset klubova: „Građanski, Radnički, Trgovački, Celeritas iz Požege, Tomislav i Zrinski iz Pleternice, Celeritas iz Kutjeva, Papuk iz Velike, Seljak iz Treštanovaca-Ramanovaca i Slavonac iz Dervišage“.

Sportski život, teškoće i natjecanje bilo je skromno u granicama realnih mogućnosti svakog sela i entuzijasta koji su pomagali u razvoju sporta.

Godine 1946. dolaskom tadašnjih mladića iz vojske počinje organiziraniji rad na prikupljanju mladih ljudi i djevojaka u sportske udruge. Dana 15.09.1946. godine u kući pok. Ante Maljkovića u Dervišagi osnovano je i organizirano društvo-klub NK SLAVONAC Dervišaga koji je okupljao 30 do 40 natjecatelja u disciplinama; nogomet, kuglanje, odbojka i skijanje.

Natjecanje je trajalo u današnjem nogometnom savezu Požega ovisno od polučenih rezultata i to na razini: razreda podsaveza, lige podsaveza i međuopćinske lige Požega –Slavonski Brod – Nova Gradiška. Prva službena utakmica odigrana je na novouređenom stadionu kraj rijeke Orljave u Dervišagi popularno nazvanom „Grbavica“ dana 26.09.1946. godine na Kuzminje. Protivnik je bio druga ekipa NK „Jedinstvo“ iz Požege, a rezultat je bio 3:1 za domaćina.

Prvi predsjednik NK SLAVONAC bio je Josip Samardžija, tajnik Ivica Krmpotić, blagajnik Ante Maljković te članovi izvršnog odbora Vladimir Matić, Vinko Sirk i Marko Samardžija.

Paralelno sa radom u Dervišagi godine 1960. počinje rad NK SLOGA Vidovci čije je jedan od glavnih osnivača bio Josip Ribičić uz svesrdnu pomoć sveprisutnog Ivice Krmpotića. Na prostoru današnjeg stadiona u Vidovcima počinje oranje, ravnanje i uređenje igrališta i objekta (svlačionice) čiji radovi nisu završeni ni do današnjeg dana.

Klub je kao takav trajao do 1965. godine. Zbog nemogućnosti razvoja dvaju klubova na takom malom području, čestog plavljenja rijeke Orljave stadiona “Grbavice“ i relativno siromašna dva sela dolazi do ideje o spajanju NK SLAVONAC i NK SLOGA u jedan. Ta ideja ostvarena je 1965. godine te nastaje današnji nogometni klub NK DINAMO Vidovci-Dervišaga. Važno je napomenuti da su se vodile velike polemike oko imena Hajduk ili Dinamo koji su imali mnogo navijača na ovome prostoru.

Klica rodoljublja uvijek je krasila ova dva prigradska naselja što najbolje pokazuju činjenice koje su se dogodile povijesne 1990. godine kada se stvarala Republika Hrvatska. Na današnjem stadionu Dinamo Vidovci dana 13. lipnja 1991. godine dolazi do osnivanja 63. Samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde te osnivanje prve vojarne ZNG u požeštini.

Dana 28. lipnja 1991. godine na stadionu u Vidovcima osnovan je 4. Bataljun 108. Brigade ZNG. Generacije igrača osjećajno i rodoljubno stupilo je u prve redove MUP i ZNG te u stvaranju 123. brigade Hrvatske vojske u kojoj i danas djeluju kao časnici i dočasnici. Izuzetno smo ponosni što su iz prostorija NK DINAMO Vidovci-Dervišaga planirane prve organizirane ratne akcije našeg područja u Domovinskom ratu. Na oltar domovine svoje mlade živote položili su naši igrači pok. Marko Marić i pok. Željko Martić. Kao znak priznanja i zahvalnosti 1995. godine na našem stadionu otkriven je spomenik 123. Brigade HV, a svečanosti su nazočili generali Zvonimir Červenko i Miljenko Crnjac koji je bio i prvi zapovjednik 123. Brigade HV.

Povodom dvadesete obljetnice osnivanja 63. Samostalne gardijske bojne 2011. godine uz svesrdnu pomoć Grada Požege te novog izvršnog odbora kluba na čelu s predsjednikom Tomislavom Čabrajom dolazi do velikih organiziranih radova na objektima i stadionu kluba. U radovima sudjeluju veliki broj prijatelja kluba i obrtnika iz cijele požeštine.

Napravljen je projekt i projektna dokumentacija objekta na stadionu u vrijednosti pet miliona kuna kojim će biti riješeni svi nedostaci da bi klub bio u potpunoj funkciji. Taj projekt rađen je uz svesrdnu pomoć grada i trebao bi biti riješen iz Europskih fondova za ruralni razvoj.

U sportskom dijelu kroz povijest klub se natjecao sa promjenjivim uspjesima te je od 1980. Godine više puta bio prvak prve županijske nogometne lige, a natjecateljske godine 2014./2015. seniori i juniori bili su prvaci 1. ŽNL.     Seniori su sudjelovali u kvalifikacijama za popunu 4. MŽNL. Velika pažnja posvećena je mlađim uzrastima te su u školi nogometa uključeni treneri Ivica Tadić, Goran Vrgoč, Marko Krmpotić i legenda požeškoga nogometa Dagutin Krizmanić.

U jesenskom dijelu sezone 2015./2016. jesenski prvaci u svom uzrastu su limači, početnici i juniori što je rezultat cjelokupnog rada kluba na što su posebno ponosni u jubilarnoj 2016. godini kada se slavi sedamdeseta obljetnica života i rada NK Dinamo Vidovci-Dervišaga.

Po završetku službenog dijela u prostorijama kluba upriličeno je druženje uz razgovor i zakusku na koju su bili pozvani i novinari-fotoreporteri koji su sve to zabilježili.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: