Uz širenje knjižnične mreže potiče se i traži volonterstvo

Autor: S.P.

POŽEGANovi volonterski programi organizirani za umirovljenike grada Požege i stanovnike općine Kaptol predstavljeni su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega kojom je prilikom bila i prigoda zahvaliti svim volonterima na dosadašnjem radu te pozvati i druge koji su voljni na ovaj način dijeliti znanja i sposobnosti za opće dobro.

Organizirana mreža volontera u Gradskoj knjižnici i čitaonici počela se razvijati otvaranjem knjižničnih stacionara u trima općinama Požeško-slavonske županije, a od ove godine kreću novi programi koje će voditi volonteri u matičnoj knjižnici.

Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice

-Na tragu pobuda koje su krenule u jesen prošle godine kada smo otvorili knjižnične stacionare, želja nam je širiti knjižničnu mrežu ali i poticati volonterstvo. Naime cilj nam je u knjižnici s vremenom razviti mrežu suradnika, prijatelja knjižnice koji su sposobni i voljni dijeliti svoja znanja i kompetencije. Do sad imamo pet volonterki raspoređenih u našim stacionarima i bez njihovog angažmana ne bi ni bilo stacionara. Novi programi kreću od ožujka ove godine, jedan će se odvijati u stacionaru u Kaptolu gdje će Sanja Musil voditi čitateljski klub za odrasle i program koji smo dogovorili u matičnoj knjižnici za umirovljenike a vodit će ga pedagoginja manuela Zima Čevapović. Namjera nam je kroz knjižnične programe pokriti sve dobne skupine korisnika jer suvremena knjižnica je prostor u kojem se, osim dijeljenja knjiga trebaju nametati kulturne aktivnosti za svu populaciju – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović.

Manuela Zima Čevapović

Manuela Zima Čevapović je istakla kako je sudjelovala kao volonter u udruzi “MI” gdje opet želi ući u volontersku priču.

-Radit ću i sa umirovljenicima, a teme će biti lokalni događaji, životne priče, od prvog susreta sami ćemo razgrađivati ideju, a prvenstveno će to biti život umirovljenika u Požeštini  – dodala je Manuela.

Sanja Musil

Na poziv ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović odazvala se i Sanja Musil budući da takvih aktivnosti nema u Kaptolu.

-Zainteresiralo me to kao izazov, a volonterski rad nije mi nepoznat jer sam već volontirala kao studentica pa me i to iskustvo motiviralo. Koncepcija je jednostavna, sastati ćemo se i iznositi svoja čitalačka iskustva, a uključiti ću i srednjoškolce. Povjesničarka sam pa ću približiti i neke povijesne knjige članovima kluba, ali ćemo uglavnom radit prema njihovim afinitetima –  rekla je Sanja Musil.

Uz nove volonterke, u knjižnici su vrlo ponosni i na dosadašnje koje rade u stacionarima u Velikoj, Jakšiću i Kaptolu. U Velikoj kao volonterka radi učiteljica razredne nastave i engleskog jezika Antonija Matijević, u Jakšiću volontiraju učiteljica razredne nastave Ivana Svjetličić i učiteljica razredne nastave i informatike Marina Kovačević, dok su u Kaptolu volonteri Kristinka Ciganović i Snježana Tadijanović. Sve su one dobile ovom prilikom cvijeće i volonterske knjižice.

Knjižnica je i dalje  u potrazi  za volonterima. Traži se osoba koja bi bila voljna raditi aktivnost za mlade, srednjoškolce i studente, ali i oni koji bi željeli svojim radom podržati manifestaciju Noć knjige.

-Osobe koje su zainteresirne za ovaj oblik volontiranja trebale bi imati pedagoške kompetencije ili neko drugo specifično znanje koje bi mogle iskoristiti prilikom vođenja te aktivnosti. Pozivam sve zainteresirane da nam se jave, a osim toga, u potrazi smo i za volonterima koji bi sudjelovali u programu Noć knjige. Ove godine taj se program održava 22. travnja. Kako je riječ o sadržajno izrazito bogatom programu koji u kontinuitetu traje najduže od bilo kojeg drugog našeg programa i tu nam je potrebna pomoć – oko informiranja posjetitelja, organiziranja ili održavanja samih programa. Svi koji su zainteresirani za ovu aktivnost neka nam se također jave -dodala je ravnateljica Aleksandra Pavlović.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: