Nezaobilazno mjesto u koje mnogi svi rado dolaze (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Dom umirovljenika u Požegi, danas Dom za starije i nemoćne osobe Požega proslavio je svoju 25. obljetnicu rada i to na dan kada je ne tako davne 1991. godine 23.veljače službeno započeo sa radom.

Brojne goste, uzvanike i korisnike doma na početku službenog dijela pozdravila je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ružica Alaber koja je napravila mali osvrt na rad te ustanove u proteklom vremenu do danas.

Ružica Alaber, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe

-Pored usluge smještaja, dom pruža uslugu i pomoći u kući od 1.svibnja 2014. godine sukladno sklopljenom ugovoru s nadležnim ministarstvom i to za područje grada Požege i prigradskih naselja te općina Brestovac i Jakšić. za njih 97 brinemo se za dostavu obroka u kuću, održavanje osobne higijene, obavljanje kućanskih i drugih pomoćno tehničkih poslova. Takvih usluga na godišnjoj se razini pruži 23.779 za što ostvarimo ukupni prihod 500 tisuća kuna godišnje – istakla je ravnateljica Alaber.

Dom za starije i nemoćne osobe Požega uz osnovnu djelatnosti bavi se i iznajmljivanjem prostora i to za djelatnosti pružanja fizikalne terapije, frizerskih i ugostiteljskih usluga za što se na godišnjoj razini ostvari prihod od gotovo 100 tisuća kuna.

-Naš dom koji ima smještajni kapacitet za 188 korisnika razvrstan je u dvije kategorije. Pokretni su korisnici smješteni u stambenim odjelima koji se sastoje d 71 jednokrevetne i 31 dvokrevetne sobe. Od veljače 2009. godine otvoren je novoizgrađeni odjel pojačane njege za teže pokretne i nepokretne korisnike. Taj odjel se sastoji od 3 jednokrevetne, 18 dvokrevetnih i 6 trokrevetnih soba. Sobe su kvalitetno opremljene i u potpunosti su prilagođene njezi teško pokretnih i nepokretnih korisnika – rekla je ravnateljica Ružica Alaber koja je naglasila kako je tijekom ove godine u planu izrada namještaja za 21 jednokrevetnu sobu u vrijednosti od 137 tisuća kuna  te da su planirana i dodatna ulaganja na građevinskim objektima za što je izrađena projektna dokumentacija za četiri projekta radi poboljšanja energetske učinkovitosti koji je projekt vrijedan 6 milijuna kuna.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti hvalevrijedne obljetnice rada u ime osnivača, Požeško-slavonske županije, bio je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u županiji dr.sc. Vesna Vlašić dok je u ime grada Požege i svojstvu ravnatelja Doma zdravlja Požeško-slavonske županije bio zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić. Svečanosti je nazočio predsjednik i član Upravnog vijeća doma Vjekoslav Potočanac i Ivan Matijeviće te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo mr.sc. Mato Matijević.

Ferdinad Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Ovo je Dom s kojim se kao osnivač ponosimo. Ravnateljica je iznijela sve ono bitno čime se s pravom ponosite i sve vaše aktivnosti kojima doprinosite društvenom životu u našem gradu i zajednici. Svima vama želim puno zdravlja kao članovima naše zajednice ovdje u gradu i da još svi koji ste korisnici još dugo godina to i budete – rekao je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinad Troha koji je poželio ravnateljici i svim njenim djelatnicima da i nadalje ustraju u radu te da stadnard koji održavaju da ga još više i unaprijedi u čemu će, kako je rekao Požeško-slavonska županija pomoći u svojim mogućnostima.

Rafo Lucić, korisnik doma od osnutka

Sve nazočne pozdravio je i Rafo Lucić, 91-godišnjak, koji je od prvog dana, od samog otvorenja korisnik te ustanove.

-Sve vas pozdravljam, posebno one koji se o nama brinu ovdje u doma, ali pozdravljam i delegate koji su došli ovdje na ovu našu svečanost. Ovaj sam dom izabrao 1991 godine za život, ne kajem se što sam se na to odlučio i jako sam zadovoljan životom kojim ovdje živim – rekao je Rafo Lucić.

Na obilježavanju obljetnice HKUD „Vijenac“ i KUD “Požeška dolina” izveli su prigodni kulturno-umjetnički program, a nastupili su i sami korisnici doma što je dalo posebne čari za korisnike prekrasnog dana odnosno večeri.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije