Kulin ili kulen, pitanje je sad!

Autor: Požega.EU

BRODSKI DRENOVAC – Kada sam još prije dvadesetak godina, a ponovno i nedavno pisao, da se moj slavonski KULIN ne može kulenom zvati, neki niti prije, a niti sada, nisu shvaćali bit i širinu te poruke, poruke koja je upravo bila usmjerena na zaštitu tradicije i očuvanje imena našega izvornog  slavonskog suhomesnatog proizvoda. Pokazalo se da sam bio u pravu kada sam ime KULIN, a ne KULEN, branio i tvrdio da je SLAVONSKI KULIN jedini i jedinstven tradicionalni proizvod koji se samo u Slavoniji može praviti i njegovati, dok su svi neki drugi KULENI od nekud drugdje i nek se tamo i nadalje tako zovu.

I eto upravo ovih dana nastade problem sa zaštitom izvornosti SLAVONSKOG KULINA, zapravo osporavanja zaštite izvornost njegove kvalitete i imena od strane EU birokracije, odnosno osporavaju ga naši dobri susjedi slovenci. A zašto? Zato što oni proizvode neki KULEN, a kako su hrvatski podnositelji zahtjeva za zaštitom SLAVONSKOG KULINA ovaj proizvod deklalirali s imenom SLAVONSKI KULEN-KULIN, slovenci jednostavno ne znaju dali se tu radi o traženju zaštite jednog ili dva proizvoda. Zapravo dobro Slovenci znaju o čemu se radi, ali mi Hrvati ne znamo da smo u deklaraciji trebali tražiti zaštitu izvornosti SLAVONSKOG KULINA. Da je tako učinjeno i zatraženo, a jedino je tako ispravno, nikakvih problema i osporavanja niotkud ne bi bilo.

Da će SLAVONSKI KULIN, ali ne KULEN,  isto kao i istarski i dalmatinski pršut, dobiti zaštitu i potvrdu svoje izvornosti od europske administracije, u to sam siguran. Kada se to dogodi, a dugo neće proći, Slavonijom će ponovo s ponosom odjekivati pjesma, u čast njegovog veličanstva  SLAVONSKOG LULINA, “LIPA VINA I KULINA , AJ HAJ UŽIVAJ…..”,  a  KULENE koji su samo malo po obliku slični SLAVONSKOM KULINU.

/Tekst: Franjo Memedović/

Više iz kategorije