Prva korizmena tribina: “Migrantska kriza želi dotući ostatke kršćanskog identiteta Europe”

Autor: D.K.

DSC_4217POŽEGA – Kako je to već i uobičajeno u korizmenom vremenu sinoć je započela prva u nizu korizmenih tribina u Dvorani sv. Terezije Avilske koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a gost predavač je bio umirovljeni admiral HV-a Davor Domazet Lošo koji je imao izlaganje na temu “Geopolitičko preslagivanje svijeta u 21. stoljeću”.

Na početku je gosta pozdravio i zaželio mu dobrodošlicu kancelar Požeške biskupije preč. Josip Krpeljević, a nešto više o životu, radu i djelovanju gosta kroz tople riječi izrekao je prof. Ivan Bedeničić ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi.

U uvodnom izlaganju gost-predavač je istakao kako će po prvi puta reći nešto o o cjelovitom geopolitičkom preslagivanju Europe i svijeta kao i o migrantskoj krizi koja dovoljno govori sama po sebi.

-Niti europski i određeni svjetski političari ne razumiju o čemu se ovdje radi. Nisu svjesni da je to jedan dalekosežan plan i strategija kojom se žele dotući ostatci kršćanskog identiteta Europe. Iza svake strategije postoji interes, a kada odgonetnete koji su čiji interesi onda se možete pozicionirati unutar tih velikih sila. Hrvatska u ovim trenutcima prelamanja svijeta ima izuzetnu geostratešku poziciju, a kakvo je bilo u predvečerje prvog svjetskog rata i kakvu nije imala u posljednjih 200 godina. Moram naglasiti da je Hrvatska danas bitan čimbenik na geopolitičkoj karti Europe odnosno Sredozemlja jer se nalazi na početku prvih vrata Euroazije – naglasio je predavač Davor Domazet Lošo.

Što se tiče migrantske krize koja se osjeti dolaskom brojnih migranata koji prolaze kroz naše prostore, Domazet Lošo izražava veliku zabrinutost radi toga jer kako ističe jako malo današnjih političara razumiju i shvaćaju što se to zapravo u pozadini zbiva. Prema njegovim riječima za sada predsjednik Mađarske Orban najviše razumije cijelu situaciju uz kojeg Poljska i Češka dolaze do spoznaja što se u konačnici može dogoditi.

-Što se tiče kancelarke Merkel ona je još uvijek slijepa po tom pitanju ali pokrajina Bavarska prepoznaje i predviđa mogućnosti i posljedice emigrantske krize – dodao je Domazet Lošo.

O tome da je Europa sama kriva za nastale probleme te da po pitanju migrantske krize treba zauzeti ispravan stav posebno prema migrantima i izbjeglicama i o tome je nešto više rečeno i naglašeno da se u tom smislu vodi asimetrični rat u kojemu se ne vidi niti kad je bio početak ali nije vidljiv niti njegov kraj.

-Ako malo bolje pogledate tu nema vojnika niti bojišnice, samim time nema niti pobjede, ali ima poraza. Rat je zato i ima posljedicu što se osvaja prostor. Ovo što se zbiva to je pakleni plan kako dotući Europu onakvu kakva je danas. Vjerovali ili ne, i to ponavljam dva puta, za jedan duži period u pripremi je pedesetak milijuna izbjeglica, ponavljam pedesetak milijuna izbjeglica sa srednjeg i bliskog Istoka te iz srednje i sjeverne Afrike koji će preplaviti Europu. Upravo bi to u konačnici u potpunosti promijenilo vjersku, kulturnu i civilizacijsku sliku Europe. Da bi se suprotstavili asimetriji to ne možete činiti jedino simetrijom jer su to potpuno različite razine ratovanja – istakao je  predavač na prvoj korizmenoj tribini Davor Domazet Lošo.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije