Iznad voćnjaka Ivana Miličevića u Veseloj izvire topla voda narančaste boje (FOTO)

Autor: D.K.

PLETERNICA / VESELA – Po mnogo čemu je interesantan danas vitalni 81-godišnji starac Ivan Miličević iz Vesele, pokraj Pleternice, koji je iz Hercegovine doselio davne 1969. godine odakle je sa sobom ponio navike, a to je samo rad, rad i samo rad, ali i razna umijeća koje skriva u samozatjanosti. Posebno se dokazao u pčelarstvu čime se bavi otkako je doselio u Zlatnu dolinu, koja je kako nam je ispričao Bogom dana za to. O kvaliteti meda kojeg smo imali prilike kušati nije potrebno trošiti riječi jer ono što je vrhunsko vidi se odmah na prvi pogled, a da ne govorimo koji smo dojam dobili kada smo kušali proizvod s kojim se gazda Ivan ponosi.

Povod za posjetu njegovom imanju je zapravo jedna specifičnost o kojoj se jako malo zna. Naime, iznad njegovog imanja, vjerovali ili ne izvire topla voda narančaste boje koji izvor gotovo da nikada ne presušuje bez obzira na godišnje doba.

Ivan Miličević

-Otkrio sam izvor sasvim slučajno kada sam prije dosta godina sadio voćnjak na brdu iznad kuće. Dobro se sjećam iako sam zašao u duboke starosne godine te je godine bila velika suša pa sam zbog toga počeo tražiti vodu na one starinske načine. Trebala mi je voda kako bi, tu gdje smo sada mi, navodnjavao voćke koje sam posadio ali i kako bi navodnjvaao bašću koja je odmah tu ispod voćnjaka. Dugo sam ja tražio i ovuda kopao i sasvim sam slučajno naišao na mjesto gdje voda sama izvire. Ostao sam začuđen jer sam shvatio da bi to mogao biti izvor što se na kraju i pokazalo da je tako – ispričao nam je 81-godišnji Ivan Miličević dok smo s njim hodali po njegovom imanju, vrtu i voćnjaku u kojem ima zasađanih preko sto stabala raznih voćaka ponajviše jabuka.

Prema priči starca Ivana izvor vode se iz godine u godinu povećava što je on veoma vješto i mudro iskoristio pa mu voćke i vrt uvijek imaju dovoljno vode i u najsušnijem periodu godine i to isključivo iz razloga jer je osmislio vlastiti sustav navodnjavanja.

-Ja vam pomoću tog navodnjavanja kojeg sam složio u svojoj glavi bez problema neprekidno crpim vodu za voćnjak i vrt koliko hoću i kada hoću jer sam spojio cijevi na izvor i pomoću njih reguliram dotok i primanje vode – dodaje Ivan Miličević i naglašava kako se usuđuje reći da ta voda ima čak i ljekovita svojstva jer se plodovi voćaka ali i oni iz vrta svake godine sve bolji i bolji što je njemu pokazatelj da ta narančasta voda ima neka posebna svojstva.

Miličević nam je rekao i kako kroz sve ove godine izvor nikada nije presušio te da je vodu nosio na analizu i da su mu potvrdili da iako je takva voda da je pitka i da se može koristiti i za piće.

-Tamo su mi ti stručnjaci objašnjavali da je voda specifične narančaste boje iz razloga jer se najvjerojatnije na većim dubinama ispire željezo, a zanimljivo je, što vidite i sami, da je voda topla sada ali i u svako doba godine bez obzira na niske temperature u zimi – zaključio je Ivan Miličević.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot