Šverc duhana unosan posao dok te ne uhvate!

Autor: D.K.

POŽEGA – Za neke je šverc duhana unosan posao, ali kako je nam je rekao jedan našu sugovornik, “samo dok te ne uhvate”. Prema nekim pokazateljima šverc duhana na državnoj razini proguta na godišnjoj razini gotovo 30 posto BDP-a, što je svakako zabrinjavajuća brojka, koji postotak pokušavaju smanjiti carinski i policijski službenici provođenjem akcijs i pretragama obiteljkih kuća i drugih prostorija gdje postoji sumnja da se radi o nezakonitom posjedovanju većih količina.

Za pretpostaviti je da policijski službenici dolaze do, za njih, interesantnih informacija koje su vodilja za provedbu pretraga objekata što je ovih dana i rezultiralo pronalaskom veće količine duhana o čemu je bilo govora na tiskovnoj konferenciji u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

-U četvrtak, 4.veljače, na području općine Jakšić i grada Kutjeva policijski su službenici pretražili objekte koje koristi 31-godišnjak s jakšičkog područja i tom su prilikom pronašli oko 993 kilograma sušenog duhana u listu tipa Virginija bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Također je izvršena pretraga obiteljske kuće na području grada Požege u kojoj prebiva 34-godišnjak. Tamo je pronađeno 58 kilograma sušenog duhana u listu tipa Virginija, 2,5 kilograma sitno rezanog duhana, bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, i jedna rezačica. Isti dan provedena je još jedna pretraga obiteljske kuće i osobnog automobila na požeškom području gdje je pronađeno 4,8 kilograma sitno rezanog duhana također bez nadzornih markica Ministarstva financija RH u vlasništvu 59-godišnjaka. Sav duhan je oduzet i slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom Carinskom uredu u Osijeku – rekla je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić naglasivši kako je ukupno oduzeto 1.058 kilograma duhana.

Osim prekršajne prijave osobe kod kojih su zatečene nedozvoljene količine duhana slijedi im i plaćanje trošarina koje nisu male, a iznose 500 kuna po jednom kilogramu duhana. Proizlazi da će se slit u proračun RH preko 500 tisuća kuna, ako se kao takva trošarina bude mogla naplatiti jer to i nije baš mali iznos posebno kada se gledaju zaplijenjene količine kod 31-godišnjaka s jakšičkog područja kod kojeg su pronađene veće količine duhana.

DSC_2557

Više iz kategorije