Velika je opravdanost proširenja sustava odvojenog sakupljanja korisnog otpada

Autor: D.K.

POŽEGA – Suradnjom tvrtke Komunalac Požega d.o.o. i grada Požege poduzete su određene mjere čime je su polučeni dobri rezultati vezani za odvojeno prikupljanje otpada, papira, stakla, plastike, stare odjeće i obuće. O svemu tome nešto više su rekli na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Požege Vedran Neferović i direktor Komunalca Anto Bekić s kojima je bio i Nikola Banožić voditelj Javne higijene u požeškom Komnalcu.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Na području grada Požege se radi odvojeno prikupljanje otpada i to u domaćinstvima, a trenutno se rješavaju problemi vezani za prikupljanje otpada u kritičnim zonama, po mjesnim odborima. Riješili smo probleme u naselju Babin vir gdje je dugi niz godina evidentan problem što je otežavalo rad tvrtki Komunalac, a bilo je i dosta pritužbi građana na urednost i lokacije gdje se prikuplja otpad. Napravljen je elaborat u kojem su određeni lokaliteti gdje će biti postavljeni kontejneri za komunalni otpad, a definirana su mjesta, dva nova zelena otoka čime uvodimo jedan red, što je prvi korak za sređivanje stanja u cijelom gradu. Nakon naselja Babin vir pristupit ćemo rješavanju iste problematike na području Mjesnog odbora Centar gdje imamo višestambene zgrade i iste situacije, na kojim ćemo riješiti lokacije koje će biti primjerene kako bi sve to bilo na usluzi svih građana – istakao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Ante Bekić, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o.

Na tiskovnoj konferenciji su prezentirani rezultati zajedničkog prikupljanja otpada koji su dobro prihvaćeni od strane građana o čemu je kroz pokazatelje sve to prezentirao direktor Komunalca Požega Anto Bekić.

-Odvojeno sakupljanje korisnog otpada pokrenuto je prije nekoliko godina postavljanjem tzv. Zelenih otoka u gradu Požegi sa kontejnerima za papir, staklo i plastiku, 17 kom u Požegi i 10 u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Požeštini. Od srpnja 2014. god. započet je projekt sakupljanja korisnog otpada tzv. „na kućnom pragu“ podjelom vreća za otpad u naselju „Sajmište“ te je pokrenut organizirani odvoz korisnog otpada. Obzirom na dobro prihvaćanje odvojenog sakupljanja korisnog otpada od strane građana, početkom 2015. godine uz sudjelovanje grada Požege i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljeno je 7 tisuća plavih kanti za papir za domaćinstva u Požegi, a uz kante su podijeljene i vreće za odvojeno sakupljanje stakla i plastike. Projektom su obuhvaćena sva zainteresirana domaćinstva u gradu Požegi i prigradskim naseljima – rekao je Bekić i naglasio kako je do kraja 2015. godine putem vreća za otpad započelo sakupljanje korisnog otpada u svim središtima, općina i gradova Požeštine, tako da je u organiziranom sustavu cca 10 tisuća domaćinstava Požeštine (okvirno 60%).

Po istom modelu Komunalac je nabavio i podijelio građanima 500 vrtnih kompostera od 350 l kako bi se biorazgradivi otpad iz domaćinstava koristio za kompostiranje i zadržavao na okućnicama, te tako smanjio količinu otpada koja se odlaže na odlagalištu „Vinogradine“.

-Osim toga, u 2015. godini uz sudjelovanje grada Požege i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljena je sječkalica za granje koja se koristi za usitnjavanje granja sa javnih površina, božićnih drvca, a usitnjena masa koristi se za kompostiranje javnih zelenih površina. U 2015. godini nabavljeno je dodatnih 700 kompostera koji se upravo ovih dana dodjeljuju zainteresiranim domaćinstvima, koja imaju uvjete za kompostiranje na svojim okućnicama – dodao je Bekić.

Tijekom 2014. i 2015. godine nabavljen je značajan broj kontejnera za papir, staklo i plastiku koji je podijeljen ustanovama i poduzećima s područja Požeštine kako bi se i oni uključili u razvrstavanje otpada jer se baš kod tih subjekata pojavljuju značajne količine korisnog otpada koje se u konačnici mogu iskoristiti.

-Sustav odvojenog sakupljanja korisnog otpada zaživio je u gradu Požegi, a širi se i na područja gradova i općina u Požeštini, stalno se nadograđuje, te je od nedavno proširen i na mogućnost odlaganja stare odjeće i obuće u specijalne spremnike koji su postavljeni u Požegi i Pleternici. Također, svjesni smo potrebe educiranja građana o ciljevima odvojenog sakupljanja korisnog otpada, naročito od najranijeg uzrasta. Planiramo u budućnosti edukativne akcije kroz škole kako bi se potreba za brigom o okolišu usadila u one najmlađe. Školama su već podijeljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje korisnog otpada i također ulaze u sustav odvoza papira, plastike i stakla, a većini su dodijeljeni i komposteri za biorazgradivi otpad kako bi mogli dodatno obogatiti nastavne programe iz područja ekologije – pojašnjava direktor Komunalca Požega Anto Bekić.

U 2014. godini sakupljeno je cca 70 tona papira i kartona, 57 tona stakla i 10 tone plastike. Te količine su značajno su povećane u 2015. godini. Sakupljeno je i predano ovlaštenim sakupljačima cca 316 tona papira i kartona, 82 tone stakla i 17 tona plastike, što je gotovo 416 tona.

-Obzirom na činjenicu da je u 2015. god. sakupljeno i predano ovlaštenim sakupljačima gotovo 416 tona korisnog otpada, te da je značajna količina biorazgradivog otpada pretvorena u kompost u domaćinstvima, došlo je do bitnog smanjenja količine odloženog komunalnog otpada. U 2014. godini odloženo je 10.870 tona, a u 2015. god. 10.181 tonu komunalnog otpada na Vinogradine iz čega proizlazi da je u 2015. god. odloženo  690 tona manje u odnosu na 2014. godini. Ta činjenica pokazuje opravdanost uvođenja i proširenja sustava odvojenog sakupljanja korisnog otpada – zaključio je Anto Bekić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot