Još uvijek je muk “s one druge strane” o grobovima 22-ojice logoraša s Bučja (foto)

Autor: D.K.

IMG_7144PAKRAC / BUČJE – Prvi logor u Domovinskom ratu osnovan je u Bučju, 17.kolovoza 1991. godine gdje je jučer održana komemoracija u čast svih onih koji nisu preživjeli strahote zatočeništva. Zadnja velika razmjena zatočenika bila je upravo na jučerašnji dan, 16.siječnja 1992. godine. Logor je zatvoren kada je probijena cesta Požega-Pakrac, kada su tada zatočenici prevezeni u Staru Gradišku, Manjaču(BiH), a neki i u Srbiju, Sremsku Mitrovicu.

U čast svim zatočenima izgrađena je Kapelica u Bučju, u čast sv. Antunu Pustinjaku koji je kao spomenik podsjetnik na povijest i stradanje na tom prostoru.

Na komemoraciji su bila brojna izaslanstva koja su došla odati počast svim poginulim ali i preživjelim logorašima. U ime predsjednice RH bio je pukovnik Vlado Čulina, Vinko Matić u ime ministra branitelja Predraga Matića, Ministarstva obrane pukovnik Milan Radočaj, Požeško-slavonske županije,  zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, grada Požege, savjetnik gradonačelnika Željko Klaić, grada Pakraca gradonačelnik Davor Huška, grada Lipika predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar kao i drugi predstavnici institucija te braniteljskih i civilnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

-Pozdravljam vas na mjestu velike tuge koja je na području grada Pakraca. zahvaljujem se svima koji iz godine u godinu dolaze na obilježavanje mjesta tuge i sramote onih koji su počinili zlodjela nad logorašima. Ovdje vlada jad, tuga i nezadovoljstvo. Ni ove vam godine nažalost ne mogu reći ništa novo. Ne mogu vam reći da je pronađen od njih 22-oje nestalih. S druge je strane muk, nema informacija o grobovima nestalih logoraša. ne mogu vam reći niti da je pokrenut ijedan postupak protiv onih koji su organizirali krvoprolića na ovim prostorima, a svi mi jako dobro znamo koji su to ljudi – rekao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Na području Pakraca i Lipika u zlodjelima je 127 poginulo, 22-oje je još uvijek nestalo, a više od 300 je poginulo od kojih je među njima prvi poginuo policajac Dubravko Lukačević.

-Prisjećamo se stradanja hrvatskih branitelja i civila na ovom strašnom mjestu gdje su se dogodili strašni zločini.  Postavljamo pitanje, gdje je pravda? Postavljamo i pitanja kada ćemo napokon saznati gdje su naši branitelji i civili koji su ovdje zatočeni. Za njihove obitelji Domovinski rat još nije završio jer oni svaki dan žive sa spoznajom da se još uvijek ne zna gdje su njihovi najmiliji – naglasio je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, zamjenik župana.

Od Doma Hrvatskih branitelja u Pakracu do spomen kapelice sv. Antuna Pustinjaka na Bučju, koji je put dug 18 kilometara maraton je trčalo 11 maratonaca.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot