Još uvijek je muk “s one druge strane” o grobovima 22-ojice logoraša s Bučja (foto)

Autor: D.K.

IMG_7144PAKRAC / BUČJE – Prvi logor u Domovinskom ratu osnovan je u Bučju, 17.kolovoza 1991. godine gdje je jučer održana komemoracija u čast svih onih koji nisu preživjeli strahote zatočeništva. Zadnja velika razmjena zatočenika bila je upravo na jučerašnji dan, 16.siječnja 1992. godine. Logor je zatvoren kada je probijena cesta Požega-Pakrac, kada su tada zatočenici prevezeni u Staru Gradišku, Manjaču(BiH), a neki i u Srbiju, Sremsku Mitrovicu.

U čast svim zatočenima izgrađena je Kapelica u Bučju, u čast sv. Antunu Pustinjaku koji je kao spomenik podsjetnik na povijest i stradanje na tom prostoru.

Na komemoraciji su bila brojna izaslanstva koja su došla odati počast svim poginulim ali i preživjelim logorašima. U ime predsjednice RH bio je pukovnik Vlado Čulina, Vinko Matić u ime ministra branitelja Predraga Matića, Ministarstva obrane pukovnik Milan Radočaj, Požeško-slavonske županije,  zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, grada Požege, savjetnik gradonačelnika Željko Klaić, grada Pakraca gradonačelnik Davor Huška, grada Lipika predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar kao i drugi predstavnici institucija te braniteljskih i civilnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

-Pozdravljam vas na mjestu velike tuge koja je na području grada Pakraca. zahvaljujem se svima koji iz godine u godinu dolaze na obilježavanje mjesta tuge i sramote onih koji su počinili zlodjela nad logorašima. Ovdje vlada jad, tuga i nezadovoljstvo. Ni ove vam godine nažalost ne mogu reći ništa novo. Ne mogu vam reći da je pronađen od njih 22-oje nestalih. S druge je strane muk, nema informacija o grobovima nestalih logoraša. ne mogu vam reći niti da je pokrenut ijedan postupak protiv onih koji su organizirali krvoprolića na ovim prostorima, a svi mi jako dobro znamo koji su to ljudi – rekao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Na području Pakraca i Lipika u zlodjelima je 127 poginulo, 22-oje je još uvijek nestalo, a više od 300 je poginulo od kojih je među njima prvi poginuo policajac Dubravko Lukačević.

-Prisjećamo se stradanja hrvatskih branitelja i civila na ovom strašnom mjestu gdje su se dogodili strašni zločini.  Postavljamo pitanje, gdje je pravda? Postavljamo i pitanja kada ćemo napokon saznati gdje su naši branitelji i civili koji su ovdje zatočeni. Za njihove obitelji Domovinski rat još nije završio jer oni svaki dan žive sa spoznajom da se još uvijek ne zna gdje su njihovi najmiliji – naglasio je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, zamjenik župana.

Od Doma Hrvatskih branitelja u Pakracu do spomen kapelice sv. Antuna Pustinjaka na Bučju, koji je put dug 18 kilometara maraton je trčalo 11 maratonaca.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

 

 

Više iz kategorije