Obavljanje poslova u zimskoj službi grada vrlo je zahtjevno

Autor: D.K.

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji direktor požeškog Komunalca d.o.o. Ante Bekić osvrnuo se na protekli snježni val koji je zadesio Požeštinu kojom prilikom je obrazložio na koji je način Komunalac je odradio potrebito čišćenje grada i ulica koje su njima povjerene na čišćenja. Na tiskovnoj konferenciji su uz direktora Bekića bili njegovi suradnici, Ivica Pajić, voditelj Zimske službe, Nikola Banožić, voditelj Javne higijene o organizator rada zimske službe te Marijan Madunić, službenik za odnose s javnošću.

Ante Bekić, direktor Komunalca Požega d.o.o.

-Poslovi zimske službe definirani su Ugovorom s Gradom Požegom, a obuhvaćaju čišćenje snijega i održavanje nužne prohodnosti ulica u gradu Požegi i prigradskim naseljima te nerazvrstanih cesta. Radi se o cca 100 km cesta, čije održavanje je definirano „Izvedbenim programom zimske službe u gradu Požegi za sezonu 2015/2016“  kojim su utvrđeni prioriteti, tj. radi se o 4 zone prioriteta o kojima ovisi redoslijed i prvenstvo izvođenja radova obzirom na prometnu važnost ulica, lokaciju javnih službi i frekvenciji prometa – u uvodu je istakao direktor Bekić dodavši kako se pod javnim službama misli na Hitnu pomoć, Policijsku upravu, Policijsku postaju, Vatrogasnu službu i Opću županijsku bolnicu.

U 1. zoni svrstane su najfrekventnije nizinske ulice i važnije brdske ulice dok su u 4. zonu svrstane ceste i ulice prema i u prigradskim naseljima.

-Jasna nam je činjenica da je svakom našem građaninu najvažniji prioritet njegova ulica i da nas zbog toga često nazivaju i podsjećaju, a također i predstavnike medija, ali mi smo se dužni držati postavljenih zona prioriteta i prvenstva u obavljanju čišćenja snijega kako bi osigurali nesmetano odvijanje cestovnog prometa, javnog prometa autobusa, a tako i mogućnost dolaska do važnijih javnih institucija – dodaje Bekić ističući kako je protekli snježni val započeo prvim padanjem snijega u subotu 2. siječnja i neprekidno je trajao do petka 08. siječnja 2016. goidne u kojem periodu je bilo padanja snijega u više navrata uz što je bilo padanja i ledene kiše također u više navrata.

Uz čišćenje kolnika djelatnici tvrtke Komunalac imali su na obvezi čišćenja i preko 1100 parkirnih mjesta na području grada Požege koja su pod naplatom parkiranja, a sukladno mogućnostima obavljala su se i čišćenja dijela parkirališnih mjesta koja nisu pod naplatom, oko stambenih blokova, sportskih objekata, vrtića, groblja i sl. Kao i uvijek velike poteškoće u čišćenju parkirališta, kako je rekao Bekić predstavljaju parkirani automobili tijekom dana i noći.

-Komunalac je također zadužen za održavanje dijela nogostupa i pješačkih prijelaza koji su definirani Planom održavanja javnih površina u zimskim uvjetima“ u okviru obavljanja poslova javne higijene za grad Požegu. Radi se o cca 15 km nogostupa. Osim toga, tijekom nekoliko noći, obavljen je odvoz snijega iz središta grada koji je ometao odvijanje prometa, parkiranje i sl. i to sa dijela Trga sv. Trojstva, parking iza gradske kuće, M. Gupca, Dalmatinska, Županijska i Kamenita vrata, dio S. Radića, dio Sokolove, dio Vučjaka, dio ul. Pod gradom,  J. Kempfa, Tomićeve – rekao je Bekić te je naglasio kako je ukupno odvezeno više stotina tona snijega iz središta grada jer se u uskim ulicama središta grada više nije imalo kuda sa napadalim snijegom pa je jedino rješenje bilo njegov utovar i odvoz.

Komunalac u zimskoj službi ima angažiranih desetak vozila za soljenje, raljenje, prijevoz i utovar soli te čišćenje nogostupa, a ovih je dana nabavljena i uključena u rad i motorna samohodna freza za čišćenje nogostupa tako da se će se posao čišćenja moći kvalitetnije i što brže napraviti.

-U poslovima zimske službe uključeno je ukupno cca 15-25 radnika ovisno o intenzitetu padalina, a tijekom proteklih sedam dana potrošeno je više od 120 tona soli, cca 20 m3 sipine za posipavanje cesta itd. Obavljanje poslova u zimskoj službi grada vrlo je zahtjevno, a često i opasno za djelatnike koji voze ralice obzirom da se radi većinom o gradskim ulicama koje su velikim dijelom strme i uske. Obzirom na veliki broj parkiranih automobila koji značajno otežavaju rad djelatnika zimske službe pozitivno je da u ovih nekoliko dana neprekidnog rada nije bilo ozbiljnijih neželjenih događaja, npr. težih prometnih nezgoda,  izlijetanja vozila s ceste i sl. Nemamo niti podataka o prijelomima kod pješaka, a nadamo se da ih nije ni bilo – zaključio je Bekić.

Više iz kategorije