Slavonskim kolinjem ususret proslavi Vincelova u Vetovu (foto galerija)

Autor: D.K.

VETOVO – Sve su vidljivije ozbiljne i intenzivne pripreme organizacije Vincelova u Vetovu koju organizira mlada ali po broju članstva brojna Udruga vinogradara i vinara „Veteri Castra“ Vetovu. Petnaestak dana prije same manifestacije koja će biti 23.siječnja u Vetovu, više od 20-ak članova udruge zasukalo je rukave i odradilo kolinje kako bi pripremili slavonske delicije koje će biti u ponudi posjetiteljima, gostima i svim putnicima namjernicima koji se toga dana nađu u Vetovu.

Branko Jakobović, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Veteri Castra“ Vetovo

-Mi se za Vincelovo pripremamo odmah po završetku jednog i krećemo u dogovore oko organizacije narednog. Što je bliže našeg Vincelova intenziviramo sve potrebne radove i pripreme i obavljamo završne poslove. Danas smo organizirali jedno prvo kolinje na kojem pravimo kobasice i druge proizvode koji će biti ponuđeni našim gostima na manifestaciji. Računamo da će biti preko 120 kg kobasica, većekoličine slanine koja će se peći na štapovima, a biti će rebara i drugog mesa koje će se koristiti pri pravljenju graha kojeg ćemo također ponuditi našim gostima. Sve što bude u ponudi biti će domaći proizvodi kao i oni koji će biti na štandovima naših vinogradara i vinara – rekao je Branko Jakobović, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Veteri Castra“ Vetovo.

Prema riječima organizatora biti će pripremljeno preko 600 litara graha i 600 štapova na kojima će biti kobasice i slanina za pečenje na žaru i vatri. Sve se to podijeli gostima i ništa se ne naplaćuje. Organizatori očekuju da mogu nešto zaraditi od prodanih čaša koje će se moći kupiti za koje također nije određena cijena, a kad bi barem dobili 30 kuna za čašu bilo bi idealno. Kupljenom čašom besplatno će se moći degustirati vino na preko 20 štandova vinogradara i vinara na kojima će biti ponuđene domaće delicije suhomesnatih proizvoda ali i kolača i drugih starovinskih slastica.

Program Vincelova započinje 23.siječnja u 14 sati na kojem će uz one redovite običaje rezidbe i posvete trsova biti i bogat kulturno-zabavni dio. Očekuje se i da će doći prijatelji vinara i vinogradara s konjima i zapregama, biti će tamo i bogato ruho, snaše i baje obučeni u narodne nošnje koji će podsjećati sve posjetitelje u kojem se kraju nalaze.

U zabavnom dijelu za dobro raspoloženje pobrinut će se Tamburaški sastav Bisernica i njihovi gosti, a očekuje se da će nastupiti i Veličke legende te Garavuše.

-Najave su da će doći veliki broj gostiju što će nam biti posebno drago i da nas se skupi što više jer to pripremamo radi uzvanika koje rado i spremno dočekujemo. Prošle godine je na Vincelovu bilo blizu tri tisuće gostiju koju brojku znamo i po prodanim čašama kojih nismo mali dovoljno. Ove smo godine priredili, nadam se, dovoljan broj čaša za sve goste – dodao je Jakobović.

Udruga vinogradara i vinara “Veteri Castra” Vetovo ima 66 članova koji nisu svi vinari i vinogradari jer se u udrugu primaju simpatizeri vina i oni koji vole piti vino.

Oko organizacije Vincelova na području Kutjeva, Lukača, Vetova, Kaptola i Velike uvijek je postojao dogovor kada tko organizira. Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovo uvijek je imala termin održavanja te manifestacije i to prvog vikenda nakon Vincelova, blagdana sv. Vinka. Ove je godine došlo do određenih nesuglasica zbog čega predsjednik Udruge Branko Jakobović izražava žaljenje.

-Prije tri godine mi smo uzeli za Vetovo da budemo uvijek zadnji, subota iza sv. Vinka. Tako je dogovoreno, no neki to stalno pomiču, kao da nas žele minirati. Evo udruga u Kutjevu je zajedno s TZ Kutjevo trebala organizirati 16. siječnja, no to se nekima nije svidjelo, pa su datum promijenili i željeli da budu isti dan kad i mi. Sada su pomakli na petak 22. siječnja. Mi smo tu blizu u istom gradu i ne volimo takva pomicanja. Nadam se da će se neke usijane glave malo ohladiti i da će se to ubuduće normalizirati – rekao je Branko Jakobović.

Dok su se pripremale delicije, pravile kobasice i obrađivale slanine bila su prisutna i dva harmonikaša koja su stvarala ugodniju atmosferu pa je mesarski posao išao, kako nam je rekao jedan od majstora, kao po loju. Za jutarnju okrepu pobrinuli su se lovci koji su osigurali nekoliko fazana i divljih pataka, a meštar od kuhače Stipo Prkačin, vlasnik ugostiteljskog objekta u kojem je bilo kolinje, napravio je vrhunski paprikaš.

U organizaciji Vincelova u Vetovu ove će godine pomoći Turistička zajednica grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija i njena Turistička zajednica, tvrtke Spin Valis, APP, Kutjevo d.d., Hypo Alpe Adria i pojedinci koji su pmažu u drugim vidovima.

/Foto: D.Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot