Proizvodnja ledenih vina je dosta zahtjevna zbog čuvanja kondicije grožđa u vinogradu (foto)

Autor: D.K.

HRNJEVAC / KUTJEVO – Dočekana je zadovoljavajuća temperatura ispod ništice kako bi se ubrali oni zadnji promrzli grozdovi sa trsova kako bi se proizvelo vrhunsko ledeno vino s kojom proizvodnjom s ne može pohvaliti veliki broj vinara i vinogradara.

-Čekali smo i dočekali, -12 stupnjeva je bilo jutros, evo cijeli dan drži -11 stupnjeva. Grožđe je dehidrirano, smrznuto, idealno praktički za ledeno iscjeđivanje, za ledenu berbu. S ovih položaja na Hrnjevcu očekujemo nekih 400 litara ledene berbe, ledenog vina – rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d. s kojim smo posjetili vinograde iznad Hrnjevca.

Osnovni su uvjeti da bi se zadovoljila ledena berba je ta da temperatura mora biti -7 stupnjeva ili niža, grožđe mora biti u smrznutom stanju koje se nakon toga smrznuto prerađuje.

Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d.

-Fermentacija je jedan dugotrajan postupak, traje i do šest mjeseci, ali nakon šest mjeseci još predstoji još nekih minimalno godinu dana vrenja tog vina da bi ono postiglo svoje najbolje karakteristike. Svake godine na svim natjecanjima, ocjenjivanjima postignemo vrlo velike medalje, tako smo i sa Tramincem 2011. osvojili svjetsko zlato na dekanteru u Engleskoj – dodao je Marinclin naglašavajući kako je prošle godine bilo dosta problematično sačuvati grožđe.

Glavni enolog Marinclin ističe kako je ledena berba vrh svih berbi jer se ne može svake godine niti imati ledena berba.

-Prošle smo godine imali izbornu berbu prosušenih bobica do ledene berbe i evo sada ove godine smo uspjeli izvući berbu zbog tog minusa koji nam je došao. Ipak smo uspjeli određenu količinu grožđa i sačuvati tako da ćemo i izvući nešto ove godine za ledenu berbu. Proizvodnja ledenih vina je dosta zahtjevna, zbog čuvanja kondicije grožđa u vinogradu. Poslije berbe, mogao bih reći kontrolirani period koji se odrađuje u podrumu najzahtjevniji je onaj dio u vinogradu. Što se tiče kiselina, kiseline se na ovim našim položajima sačuvaju, kiseline budu iznad pet za ledanu berbu, a što se tiče alkohola, alkoholi ne idu visoko zbog stalne problematike visokog šećera i onda je malo kvascima teže odraditi tu fermentaciju. Dapače bilo je tu i godišta kada su alkoholi išli i do 18-19, bilo je čak i na Francuskim institutima istraživanja svojstva kvasaca koji su odradili te fermentacije – ističe Marinclin i dodaje kako su njihova ledena vina s oko desetak volumnih udjela alkohola.

Za ledeno vino Marinclin naglašava kako je to prestiž u vinogradarskom i vinarskom sektoru – Dakle samo jedan mali dio vinara može uzgojiti grožđe koje će proizvesti za ledeno vino. Mi pokušavamo svake godine proizvesti ledeno vino u čemu uvijek ne uspjevamo, ali evo čim se pogode uvjeti uspije se. Što se tiče potražnje ledenih vina na tržištu nije neka velika potražnja, zapravo to su male količine. Većinom ta vina stavljamo u arhivu jer su se dobro pokazala, imaju dobru kondiciju za čuvanje – zaključio je glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije