Pada broj obrtnika u Požeško-slavonskoj županiji

Autor: D.K.

Bili i GolićPOŽEGA – Obrtnička komora Požeško-slavonske županije u 2016. godinu ulazi sa 892 aktivna obrtnika, što je 30 obrtnika manje u odnosu na 2015. godinu te kao takva i dalje ostaje među najmanjima u Hrvatskoj. Broju smanjenja obrtnika može se pripisati teška gospodarska situacija unatoč potporama koje se mogu ostvariti kako preko državnih, a tako i gradskih odnosno općinskih potpora.

Statistički pokazatelji govore kako je u Požeško-slavonskoj županiji u 2013. bilo 948 obrtnika, u  2014. godini 924 obrtnika da bi na kraju 2015. bilo njih 892.

Koliko može biti ohrabrujući podatak za obrtništvo taj što je u Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije 57 kandidata položilo majstorski ispit u 13 zanimanja za majstorska zvanja ostaje za vidjeti. Majstorske ispiti položeni su za slijedeća zvanja. majstor autoelektričar (4 kandidata), majstor autolimar (2 kandidata), majstor automehaničar (9 kandidata), majstor elektromehaničar (1 kandidat), majstor frizer ( 3 kandidata), majstor kuhar (11 kandidata), majstor mehaničar poljoprivredne mehanizacije (5 kandidata), majstor natkonobar (3 kandidata), majstor stolar (7 kandidata), majstor strojobravar (4 kandidat), majstor tokar (6 kandidata), majstor zidar (1 kandidat) te majstor elektroinstalater (1 kandidat).

Uz navedene podatke treba svakako navesti kako kandidati koji su položili majstorski ispit nisu svi iz Požeško-slavonske županije već su dolazili i iz susjednih županija, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko srijemske i drugih.

Proizlazi da je najveće zanimanje za polaganjem majstorskih ispita u 2015. godini bilo kod zanimanja za kuhara, automehaničara, stolara, tokara i mehaničara poljoprivredne mehanizacije.

Nije zanemariva činjenica niti ta da se diploma majstorskog ispita prizna i u svim zemljama EU pa se može pretpostaviti da neki od kandidata s ciljem dolaze polagati majstorske ispite u Požegu kako bi tu diplomu mogli iskoristiti izvan RH.

Obrtnici između 1970. i 1980. godine s kontinuiranim poslovanjem do danas  

Prema dostupnim podacima, od obrtnika koji i danas posluju, najstariji obrtnik u Požeštini je pekar Grozdanoski iz Kutjeva za kojeg je zabilježen početak rada 7.svibnja daleke 1970. godine. Autoprijevoz Jogun bilježi registraciju i početak rada u kolovozu 1971. godine dok je za Frizerski salon Mirjane Jogun upisan datum početka rada u svibnju 1976. godine. Vulkanizerska radnja Neruda ima kontinuitet od 1.ožujka 1979. godine, precizni mehaničar Đimoti je registriran da djelatnost obavlja od 14.svibnja 1979. godine, a Javni prijevoz Maurman iz Treštanovaca 1.listopada 1979. godine.

Frizer za muškarce Andrija Mihaljević koji je poslovao u kontinuitetu od 28.rujna 1977. godine krajem 2015. godine otišao je u zasluženu mirovinu.

/Foto: ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije