34. Požeška kulenijada – ocjenjivanje 28 uzoraka kulena

Autor: D.K.

kulenoviPOŽEGA – U tijeku je, u Mesnoj industriji Papuk, u Požegi, ocjenjivanje 28 prispjelih uzoraka kulena u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege koja se manifestacija kao “Požeške kulenijada” organizira 34. put, koja je sigurno najstarija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj.

Ocjenjivačka komisija sigurno nema niti malo lak zadatak. Ocjenjivanje i bodovanje se vrši prema šest zadanih kriterija, vanjski izgled, konzistencija, izgled prereza, miris, okus i opći dojam. Sve se boduje tako da će ukupni zbroj tročlane komisije biti presudan tko će biti pobjednik.

Utvrđivanje kriterija i kvalitete vrši struka i to Vjenceslav Hruška poznati proizvođač kulena kojeg  spravlja po staroj obiteljskoj recepturi, Ferdinand Troha, prehrambeni tehnolg te Mato Matijević doktor veterine i dobar poznavatelj proizvodnje mesnih proizvoda.

-Kulen je sporo fermentirana trajna kobasica proizvedena od najkvalitetnijeg svinjskog mesa od životinje stare 1,5 godinu. To je odimljena i odnjegovan proizvod. Specifičnost je kulena što je kulen pitanje ponosa i pitanje identiteta. Kulen je najkvalitetnija sporofermentirana kobasica koja nije na tržištu valorizirana koliko bi trebala biti – naglasio je Ferdinand Troha, prehrambeni tehnolog i član ocjenjivačke komisije.

Uzorci su pristigli od proizvođača iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.

Proizvodnja kulena je u stanom porastu kao što je i porast u smislu standarda i kvalitete. Iz tog je razloga kulen pronašao svoje mjesto u trgovačkim centrima EU. Iz toga razloga, jer je tržište veliko, niti jedan proizvođač kulena ne može niti smije biti jedan drugom konkurencija.

Kao novina za sve kulenare je ta što je ukinuto plaćanje kotizacije, tako da na se ocjenjivanje donosio samo svoj natjecateljski kulen.

Svečano proglašenje će biti održano sutra, u subotu,  14.lipnja u pješačkoj zoni od 19 sati, uz bogati program i degustaciju kulena za kulenare i njihove goste, požeške gospodarstvenike i građane.

– Predviđa se prava fešta kulena u pješačkoj zoni gdje će na pozornici nastupiti tamburaši TS Bisernice, a u svečanom dijelu dodijelit će se nagrade i priznanja najuspješnijima, a u produžetku Florijanove ulice bit će postavljeni štandovi gdje će svi zainteresirani moći kupiti kulen od najpoznatijih i nagrađenih kulenara, te ostalih proizvođača suhomesnatih delicija. U Lermanovoj ulici bit će postavljeni stolovi i stolice na kojima će se gostima i građanima poslužiti kulenovi nagrađenih kulenara za degustaciju te uz glazbu i zabavu dati na značaju – kulenu kao našem jedinom autohtonom i zaštićenom proizvodu. Podizanjem kvalitete svečanosti nastoji se izbjeći ona gužva kod degustacije, a svima i predstaviti kulenare čiji su kuleni na degustaciji. Zabavni dio večeri predviđen je do dugo u noć. Konzumacija kulena je uz bon od 10 kuna – doznajemo iz TZ Grada Požege.

Svim registriranim proizvođačima kulena je omogućeno da na štandovima prodaju svoj kulen i suhomesnate delicije ime će se stimulirati i oni kulenari koji još nisu registrirali svoju proizvodnju da to učine, jer si tako olakšavaju nastup, prezentaciju pa i prodaju u Hrvatskoj ali i u Europi. Europa pokazuje veliki interes za slavonski kulen, a posebno nagrađene kulene koji osvajaju priznanja.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot