3. UTRKA PERIVOJEM LIPIKA: Na utrci trčalo petnaestak Požežana, najbolji Kenijci (FOTO)

Autor: DK

LIPIK – Jaka međunarodna konkurencija predvođena Kenijskim trkačima natjecala se 12. lipnja na 3. Utrci perivojem Lipika, a najbolji u najjačoj i najbrojnijoj utrci na 10km bio je Kenijac Abel Kibet Rop koji je utrku istrčao u vremenu 30:48 minuta, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Kenijka Stellah Japngetich Barsosio koja je završila utrku za 36:33 minute. Na utrci je trčalo petnaestak trkača iz Požeštine, točnije 13 iz Požege, te po jedan iz Velike i Češljakovaca.

U Lipiku su se u nedjelju natjecali trkači iz Kenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske od Zagreba do Osijeka, trčalo je ukupno u dvije utrke 77 trkača.

Na postolje su se još u muškoj konkurenciji deset kilometarske utrke popeli Kenijci, kao drugoplasirani Henry Kemboi (30:55) i kao treći Moses Kipruto Kibire (32:50) dok su nagrade osvojili kao četvrti prošlogodišnji pobjednik Mađar Milan Fazekas (33:51) i kao peti također Mađar David Kiss (33:55) budući se ove godine nagrađivalo prvih pet svake kategorije u velikoj utrci. Najbolji muški predstavnici Hrvatske na utrci u Lipiku bili su Ivan Maletić (36:02) iz Novske kao šesti te Matija Grabovečki (36:11) kao sedmi.

Od trkača iz Požeštine najbrži je bio Mislav Perić (11., 42:52) iz Velike, a trčali su još iz Požege Marijan Brus (12. 43:47), Vladimir Klinčić (14., 45:07), Vjekoslav Krpan (15., 45:27), Goran Ugrčić (16., 46:44), Daniel Maceluh (18., 47:26), Vinko Pisarović (24., 48:51), Ivan Vitenberg (26., 50:09), Vlado Šubara (28., 50:46) i Tihomir Brkić (31., 52:53) te Krešimir Valentić (25., 50:07) iz Češljakovaca pokraj Kaptola.

U ženskoj konkurenciji deset kilometarske utrke na postolje se popela kao drugo plasirana Kenijka Hellen Jepkosgei Kimutai (36:43) te kao treća prošlogodišnja pobjednica iz Mađarske Tünde Szabo (37:13). U konkureciji za nagrade bile su i dvije hrvatske trkačice; četvrto mjesto osvojila je Nives Zebić (42:57) iz Garešnice te Danijela Černić (44:22) iz Osijeka. Boje Požege na 10km branila je Marijana Švajda koja je istračala šesto vrijeme u kategoriji, odnosno 46:47.

Najboljima su u utrci nagrade uručili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar te predstavnice Erste banke.

“Pojava i dominacija Kenijskih trkača koji su ujedno i članovi Benedek Teama koji vodi bivši mađarski nacionalni prvak Zsolt Benedek, ali i u trkačkom svijetu Hrvatske poznati naši trkači pokazuje da smo organizacijski u trećoj godini dostigli razinu ostalih poznatijih utrka u Hrvatskoj. Primjerice, pobjednik utrke Rop je prošlog vikenda bio drugi u maratonskoj utrci na poznatom 31. Plitivičkom maratonu, a u istoj toj utrci u polumaratonu pobjednica je bila Kimutai koja je u Lipiku bila drugoplasirana.”, ističe Marko Barčan, predsjednik Sportske-atletske udruge Lipik-Pakrac koja je uz Grad Lipik i Turističku zajednicu Grada Lipika bila organizator utrke. Napominje i kako povratak većine prošlogodišnjih sudionika pokazuje da su zadovoljni organizacijom utrke u Lipiku, te se vidjelo da Utrka perivojem Lipika zbog svoje punude, zbog natjecateljskog ali i rekreativnog karaktera ima potencijal privući trkače od Osijeka do Zagreba i šire, koji će vrlo rado s obitelji doći i provesti vrijeme u Lipiku. Primjerice u Lipiku je u nedjelju s obitelji došao trčati i Matija Grabovečki koji je prošlogodišnji pobjednik poznate utrke Wings for life, a nedavno je bio prvi na riječkom maratonu.

Na 3,3 km tri Lipičanke na postolju

U građanskoj rekretivnoj utrci na 3,3km u konkurenciji muškaraca najbolji je bio Marko Valičević (11:29) iz Okića, drugi Nenad Ostojić (11:58) iz Okića i treći Igor Vuković (12:09) iz Gračenice. U ženskoj konkurenciji prva tri mjesta pripale su Lipičankama, prva je bila Antonija Džolić (14:50), druga Goranka Gunjević (15:41) i treća Tina Gadžić Husko (17:50). Od predstavnika iz Požege trčali su Zdravko Šipura (12., 15:32), Željko Krpan (16., 16:46) te Marijana Mitrović (6., 24:38).

Organizaciju 3. Utrke perivojem Lipika pomogli su brojni donatori i sponzori; i ove godine utrka se odvijala pod pokroviteljstvom Grada Lipika uz generalnog spoznora Erste banku. Utrku su pomogli donacijama Toplice Lipik, Ziv-Tica i Messer Croatia Plin. Da nitko ne ode kući gladan pobirnula se između ostaloga Pekara Extra Nova, Bazeni Lipik osigurali su ulaznice za sve natjecatelje, a trgovina Silver u Pakracu na jedan dan u potpunosti je oživjela legendu o Jelkinom prstenu. Jelkin prsten pronašao je pobjednik rekreativne utrke Marko Valičević i odlučio kako će ga dati na poklon pobjednici Antoniji Džolić.

Već iduće nedjelje 19. lipnja ponovno će se trčati u Lipiku, na 4. Danu zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane u lipičkom perivoju kad će se oko 16 sati trčati utrka za djecu (50m) i školarce (600m).

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: