29 tužnih godina: Skromno, ali s jednakom tugom i velikim poštovanjem za žrtvu koju su dali za svoju domovinu

Autor: DK

Uz dostojanstveno sjećanje i dužno poštovanje prema 11 hrvatskih vitezova koji su mučki ubijeni iz zasjede tog zimskog dana prije 29 godina kod spomen obilježja na Papuku, u neposrednoj blizini njihove pogibije položeni su vijenci i zapaljen svijeće njima u čast.

Imena Jozo Koutni, Vinko Tomašević, Davor Dragić, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tade Nikić, Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš te dva pripadnika Odreda veze GSHV-a Samobor Tomislav Vužić Mohenski i Anđelko Tule trajno će biti upisana u povijesti koja se nikada ne bi trebala zaboraviti.

Tadašnja ophodnja u kojoj su bili, Vinko Tomašević, Davor Dragić, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Ivica Zlomislić, Branko Peći i Damir Pišmiš, imala je zadaću prevesti stručne osobe, Tomislava Vužića Mohenskog i Anđelka Tule koji su došli iz Samobora na mjesto gdje je bila smještena brigada veze. Na svoje odredište nikad nisu stigli. Na samom radio relejnom mjestu nalazio se i dozapovjednik bojne Jozo Koutni i Tade Nikić koji su, čuvši pucnjavu, krenuli pomoći, no i sami su ubijeni iz neprijateljskog oružja.

Pridržavajući se svih propisanih mjera hrabrim vitezovima  uz njihove roditelje djecu i rodbinu dužnu počast  odali su njihovi suborci i  izaslanstva.

Između ostalih vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije predvođeno voditeljem Tomom Vrhovcem, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Požeško-slavonske županije, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, izaslanik predsjednika RH, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora prof. dr.sc. Željko Glavić kojemu se pridružila i zastupnica u Hrvatskom saboru Martina Vlašić Iljkić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH, državni tajnik Branko Hrg, izaslanik ministra branitelja, njegov pomoćnik Dinko Tandara, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević s kojim su bili predsjednica Skupšine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić, načelnici općina Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Mile Pavićić i Ivica Potočanac  te izaslanstvo Udruge Odreda GSHV-40 pukovnije veze sljedinca Zapovjedništva za kibernetički prostor OS RH.

Dužno poštovanje odao je i Josip Širić koji je u to je vrijeme bio zapovjednik izviđačko-diverzantske desetine 1.bojne 123.brigade i sa suborcima bio na mjestu tragedije.

Molitveni zaziv uputio je preč. Mario Sanić velički župnik.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: