Prijedlog rješenja za uređenje neuglednih pročelja na zgradama

Autor: D.K.

POŽEGA – Predsjednik požeške gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Predrag Livak uputio je požeškom gradonačelniku Vedranu Neferoviću  prijedlog projekta “Obnova pročelja zgrada javno-privatno-financijskim partnerstvom”.

PLANINARI novi predsjednik Livak (Small)

Predrag Livak, predsjednik požeške gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke

-U centru Požege ima popriličan broj neuglednih zgrada koje svojim pročeljem i fasadama narušavaju izgled grada. To zasigurno nije lijepo za vidjeti građanima i turističkim grupama koje s vremena na vrijeme borave u turističkim obilascima Požege. Nakon tradicionalnih gradskih manifestaciju u pješačkoj zoni, na društvenim mrežama česti su komentari naših sugrađana o ružnoj pozadini iza štandova izlagača. Razlozi za neuređenost zgrada su vjerojatno financijske prilike vlasnika i nesređeni imovinsko-pravni odnosi – ističe Livak te naglašava kako bi se taj problem mogao uspješno riješiti ukoliko bi za stol sjeli svi zainteresirani: vlasnici nekretnina te predstavnici grada Požege, županije, resornih ministarstava, banaka, osiguravajućih društava i predstavnici građevinskog sektora.

Livak u svom pismu gradonačelniku Neferoviću predlaže da inicijator takvog sastanka bude grad Požega, a da projekt nosi naziv „Obnova zgrada u Požegi javno-privatno-financijskim partnerstvom.“

-Banke i osiguravajuća društva u tom projektu mogli bi smanjiti svoje kamate i premije. Građevinski poduzetnici bi trebali, ukoliko bi se obnavljalo primjerice 20-ak zgrada, smanjiti cijenu radova dok bi grad, županija i resorna ministarstva (kulture, regionalnog razvoja i turizma) zajednički trebali sufinancirati kamate i premije. Ostvarenjem ovog realnog projekta grad Požega bi postao ljepši i ugodniji oku građanima i turistima, a građevinski radnici bi se bar na kratko povukli sa Zavoda za zapošljavanje. Smatramo kako bi se ovaj model mogao uspješno primijeniti u svim jedinicama lokalne samouprave, kojih je preko pet stotina u Hrvatskoj – zaključuje Livak.

(Foto: GO HSS i pozega.eu)

Više iz kategorije