Pakrački sajam “Slavonski banovac” primjer drugim gradovima kako organizirati brojno posjećenu manifestaciju /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Visoke uzvanike, brojne goste, izlagače i sve one koji su se odvažili natjecati u kuhanju graha riječima dobrodošlice na jubilarnom 10. Sajmu Slavonski banovac u Pakracu pozdravila je gradonačelnica Anamarija Blažević. Gradonačelnica Blažević naglasila je u pozdravnom govoru kako je u sajam ugrađen desetogodišnje iskustvo i četverogodišnje u organizaciji Grahfesta, koja se manifestacija pokazala veliku zainteresiranost onih koji žele pokazati svoja kulinarska umijeća, a ovu ih je godinu gotovo rekordan broj, njih 80 ekipa. Svima s njima zahvalila gradonačelnica Bležević, kao i izlagačima koji su se došli predstaviti sa svojim proizvodima , a ove ih je godine njih 128, od OPG-ovaca, obrtnika i drugih subjekata koji se bave različitim proizvodnjama.

Na “Grahfest” su se odazvale ekipe iz Kaštela, Požege, Stubice, Baranje, Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške, Garešnice, Novske, Jasenovca, Lipika i Pakraca i okolnih naselja. Uz Grahfest, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika organizirao je i Gastro prezentaciju na kojoj su se s ponudom svoga kraja predstavili udruženja obrtnika iz Splita, Trogira, Kaštela, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Slunja, Stubice, Požege, Vrbovskog, Garešnice, Krapinskih toplica i Novog Marofa.

Uz brojne uzvanike, među kojima su između ostalih bili, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk, direktor Županijske gospodarske komore Marko Dumančić, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka, bio je i načelnik općine Dobretići (BiH) Ivo Čakarić i drugi.

Gostima i uzvanicima obratio se prigodnim riječima i predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka koji je uz riječi dobrodošlice dao naglasak na proslavu 200. godišnjice Udruženja, kao i njegovom sadašnjem radu.

-Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika okuplja oko 160 obrta i taj broj raste iz kojeg se razloga nameće potreba dovršetka Obrtničkog doma koji se radovi planiraju dovršiti do 2020. godine. Na današnji sajam se odazvalo 16 obrtničkih udruženja iz cijele Hrvatske koja brojka zahtjeva, ali i drugi razlozi da sajam preraste u višednevnu manifestaciju jer bi time dodatno doprinio razvoju lokalnih obrta – rekao je Lepka.

Pozdravne riječi uputili su i Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević,

O tome da manifestacije poput “Slavonskog banovca” vraćaju inat i ponos Slavonaca s kojim nastavljaju izgrađivati našu prelijepu domovinu nešto je više rekao župan Tomašević koji ja kao takav sajam ocijenio predivnim koji doprinosi težnjama da se djeca školuju za obrtnička zanimanja i da se kontinentalna Hrvatska uvrsti na turističku kartu svijeta.

Nastup u dijelu kulturno-umjetničkog programa nastupili su izvođenjem himne Natea Perinović, Tamburaški sastav Osnovne glazbene škole Pakrac te skupine dječjeg vrtića i osnovne škole, kao i KUD Seljačka sloga iz Prekopakre.

Atraktivniji dio sajma bio je srednjovjekovni program na koji je tijekom cijelog dana bio upriličen na središnjem pakračkom trgu. Srednjovjekovni realiziran je zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca. Program su obogatili i Karlovački bubnjari.

Uz cjelodnevni prikazi predstavljanje srednjovjekovne opreme i oružja, maskirani vitezovi su zainteresirane posjetitelje poučavati mačevanju i borilačkim vještinama, a organiziran je bio i streličarski turnir. Središnji događaj je bio bitka za kovnicu novca.

Posebnost ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa na sajmu Slavonski banovac bila je krčma „Kod veprove glave“ koju su specijalno za ovu prigodu osmislili, izgradili i instalirali članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik i prijatelji. Već od ranih jutarnjih sati u krčmi su se kuhala stara srednjovjekovna, gotovo zaboravljena jela, a organizirano je bilo i kuhanje srednjovjekovnog piva, zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“.

Foto: D. Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: