Najljepšu princezu pušnice priredila ekipa veterana NK Kaptol i Udruga vinara “Szőlősgyörök iz Mađarske /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

2. Festival slanine i vina „Slanvin“ Kaptol

I ove se godine odazvalo gotovo 30-ak ekipa s cijelog područja Slavonije od Bizovca, Velimirovca, Valpova Osijeka preko Požeštine do Pakraca koje su odmjerile snage i umijeća u pečenju slanine ili bolje rečeno slaninske ruže. U Slavoniji slaninu neki nazivaju princezom pušnice što je svakako dostojan naziv za taj tradicionalni suhomesnati proizvod. Ove se godine natjecala i ekipa iz Mađarske tako da ta manifestacija poprima međunarodni karakter. Natjecanje i sama manifestacija odvijala se u sklopu daleko poznate gastro manifestacije Festival slanine i vina „Slanvin“ Kaptol koja se kao takva održala drugu godinu za redom u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska, Udruge Požeški čuvari baštine i Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol. Pokrovitelji manifestacije su općina Kaptol i Požeško-slavonska županija.

Nije bilo lako natjecateljima pripremiti princezu pušnice za pečenje i dobiti onaj željeni izgled i osvojiti prestižnu nagradu. Sve su se ekipe potrudile i dale sve od sebe, a one najbolje su proglašene pobjednicima na čemu su im uz organizatora tjednika Kronika požeško-slavonska, Udruge Požeški čuvari baštine, Vladimira Protića čestitali i nagrade uručili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Ekipe su morale imati puno kreativnosti, od preciznog zarezivanja slanine, do kreacija tabli u srce i druge oblike. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, bilo je još važnije to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“.

Najljepšu slansku ružu pripremila je i pred komisiju donijela Udruga vinara “Szőlősgyörök iz Mađarske. Prvo mjesto pripalo je ekipi Veterana NK Kaptol, drugo Pakračanima ekipi “Ljuta papričica” dok je treće osvojio UHDDR GO Požega.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »