Otvorena izložba fotografija starog majstora “okidanja” – našeg Duleta Mirkovića /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – U Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega, u sklopu proslave Dana grada Požege, sinoć je otvorena izložba fotografija našeg poznatog fotoreportera i novinara Dušana Mirkovića. Kolega Mirković se požeškoj publici ponovno predstavio nakon četiri godine, ovaj puta s 30-tak reportažnih fotografija nastalih u posljednjih 15 godina.

Bez Dušana Mirkovića Požega, požeški, slavonski kraj bili bi potpuno drugačiji i to je tvrdnja koju jednostavno ne moramo objašnjavati. Dule, rođeni Požežanin koji je gotovo 40 godina svog profesionalnog i privatnog bića utkao u novinarsko i kulturološko tkivo svog grada i zavičaja, na sebi svojstven način otvorio je “ladice” svoje foto-arhive, zavirio, zagrabio i nonšalantno, uz bećarski osmijeh, raširio pred brojnim poklonicima i poštovateljima prozor svog autorskog svijeta.

A “Na prozoru” su, zahvaljujući njegovom objektivu, ostali ovjekovječeni osmijesi mladi, stari, melankolični, obećavajući, osvježavajući, pogledi zaustavljeni u sekundi, ponos i sreća, tuga i nesreća i prije i poslije svega – život nasušni. Život po Duletu. Jer, fotografiju može snimiti svatko, dokumentarnu, novinarsku, onu koja “govori tisuću riječi”, tehniku i brzopotezne prste može svatko uvježbati,prizor i lice mogu biti beskrajno čisti i bistri, savršene kompozicije i ekspozicije, ali Mirkovićevu strast i senzibilitet, njegovu iskrenu želju da upozna i prepozna, da otkrije i ono nešto preko hladnog objektiva– ne može se niti naučiti niti kopirati. Prozore svi gledamo, no vidimo li svi u njima isto?

-Radeći svoj svakodnevni novinarski i fotoreporterski posao, nailazio sam na razne motive, ali prozor me posebno zaintrigirao. Jer on je uvijek okvir, sužava pogled na ono što je unutar njega. I naše oko, kad prati sa šireg prema sredini fotografije, prema motivu, prepoznaje tu zadanu uokvirenost na poseban način. Uvijek sam tako snimao ono što se događalo “na prozoru” ili uz prozor, i evo u zadnjih 15-tak godina prikupio sam popriličan broj fotografija, a ovdje je tek jedan dio te nemale arhive – rekao je Dule dodajući kako je fotografija njegov život.

-Po zanimanju sam ekonomist, no još kao dijete želio sam samo fotografirati. Otišao sam u novinarstvo, radio sam i u novinama i na radiju, ali nikad nisam prestao raditi fotografije. Iduće godine bit će 40 godina kako službeno radim, fotoreporter sam i živim svoj dječački san – nastavlja Dule ne otkrivajući onaj pravi recept za uspješnu fotografiju, jer kako kaže, nema ga, sve je zanat i osjećaj.

Za Duleta kažu da je stari majstor “okidanja” što se može vidjeti kako iz otvorene izložbe fotografija pa tako i na bezbroj fotografija koje objavljuje u raznim glasilima i portalima.

-Mora tu biti genetska predispozicija, mora se to voljeti i željeti. Jer što je fotografija? Fotografija je visina i širina, dvije dimenzije.
Nedostaje treća – dubina. Samo o fotografu ovisi kako će nedostatak te treće dimenzije riješiti -svojim znanjem i instinktom za kompoziciju, svojim osjećajem da će baš to i tako biti dobra fotografija. Prava reportažna fotografija “teška” je, ponekad i ja znam napraviti tisuću osrednjih kako bih pronašao dvije- tri za koje ću sam reći – dobre su, one govore.I ovdje sam izabrao one koje – govore – dodao je Dule.

Izložbu “Na prozoru” otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je naglasio kako otvara izložbu poznatog fotoreportera, ali i svog dragog prijatelja koji je Požegu na jedinstven i prepoznatljiv način ovjekovječio za sadašnjost i budućnost. Izložba je, očekivao, pobudila interes kod široke požeške javnosti, a bit će postavljena do 6. travnja 2018. godine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88