21. Susret maturanata i studenata – ove godine u online obliku

Autor: Požega.EU

31. ožujka u učionicama Gimnazije održan je 21. Susret maturanata i studenata. Susret je već tradicionalan u požeškoj Gimnaziji i s nestrpljenjem ga očekuju i maturanti i studenti. Ove je godine prvi put održan u online obliku zbog epidemiološke situacije.

Srijeda, 6. i 7. sat, maturanti pozorno slušaju savjete starijih kolega. Teme su i više nego aktualne: pripreme za polaganje državne mature, organizacija studija, studentski život. I nekadašnjim učenicima Gimnazije, sada već iskusnim studentima, ugodno je susresti bivše profesore i savjetom olakšati odluke maturantima koji broje posljednje tjedne svog srednjoškolskog obrazovanja.

Dosad su ovi susreti uvijek organizirani u konferencijskoj dvorani Gimnazije, ali ove godine to nije moguće zbog epidemiološke situacije. Online susret prošao je i više nego uspješno, a učenici su mogli dobiti korisne informacije o događajima koji slijede.

Susret organiziraju i moderiraju profesori Škole, u organizacijskom su odboru profesorice Nataša Puljašić i Sanja Grabusin, profesori Dragan Siluković i Ivo Žanetić te ravnateljica Škole dr. sc. Vesna Vlašić.

Na samom su početku susreta pozdravne riječi maturantima i studentima uputile ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić te pedagoginja Manuela Čevapović-Zima.

Susretu je nazočilo 15 studenata fakulteta različitih usmjerenja iz četiriju hrvatskih gradova – Zagreb, Osijek, Rijeka i Varaždin. Evo nekih fakulteta o kojima su učenici mogli čuti informacije iz prve ruke: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Osijeku, Muzička akademija u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Građevinski fakultet u Osijeku.

Nakon kratkog predstavljanja, studenti su učenicima iznijeli svoja iskustva s pripremom i polaganjem državne mature. To je zacijelo nešto što naše maturante trenutno najviše zaokuplja. Posljednje su dvije godine njihova školovanja bile izazovne i sad im slijedi, kako to mnogi vole nazvati, ispit zrelosti. Iskustva s maturom uglavnom su pozitivna jer ipak je riječ o uzornim učenicima, ali priprema je ipak i te kako nužna kako u školi tako i samostalnim radom. Ako bismo nešto istaknuli, onda su to svakako pohvalne riječi za naše profesore koji uz veliki trud i entuzijazam kvalitetno pripreme svoje učenike.

„Pripreme za maturu nisu bile toliko intenzivne zbog redovitog učenja tijekom četverogodišnjeg gimnazijskog školovanja,“ rekao nam je jedan od sudionika studenata.

Našim je maturantima žao što ove godine NCVVO neće organizirati probnu maturu jer bi im to, kako kažu, bila odlična priprema. No, studenti i na to imaju pripremljen odgovor: „Rješavajte testove s prošlogodišnjih matura!“ Svi su testovi dostupni na mrežnoj stranici: https://www.ncvvo.hr/kategorija/drzavna-matura/provedeni-ispiti/

O organizaciji pojedinih studija moglo se čuti mnogo korisnih informacija u nastavku susreta. Maturanti su mogli postavljati pitanja o svemu što ih je dodatno zanimalo. Dosta je studentskih osvrta išlo u smjeru komentiranja online nastave na pojedinim fakultetima. Većina ih je izuzetno zadovoljna organizacijom aktivnosti i predavanja na fakultetu, ali neki navode da bi to moglo biti i bolje osobito kad su u pitanju specijalizirane vježbe i praktikumi. Studenti ističu izvrsne mogućnosti studentskih razmjena, sudjelovanja u istraživačkim projektima i volontiranja. Istaknuta je i spremnost profesora i asistenata u pružanju pomoći i razjašnjavanju nejasnoća novim studentima.

Izvor/foto: Gimnazija Požega

Tekst: Marija Mrkojević, prof.

Fotografije: Dragan Siluković, prof., Marija Mrkojević, prof.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88