10. Međunarodni simpozij “Zdravi stilovi života” u Pleternici: Najbolji znanstvenici iz različitih područja na jednom mjestu /FOTO/

Autor: D.K.

Brojna događanja kroz četiri dana prethodila su ovogodišnjem jubilarnom 10. Međunarodnom simpoziju u sklopu Štamparovih dana koji je održan u pleterničkoj Knjižnici i čitaonici u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Adrija Štampar na čelu kojoj je na čelu dr. Ivan Vukoja, mladi požeški specijalist internist -gastroenterolog. Slobodno se može reći da je grad Pleternica iz godine u godinu domaćin sve većem broju eminentnih znanstvenika zahvaljujući ponajviše dr. Ivanu Vukoji, tvorcu i začetniku uz simpozij brojnih javnozdravstvenih akcija, kako na području Pleternice tako i drugih gradova i općina u Požeštini.

Prvog dana održan je Satelitski simpozij javnog zdravstva u Velikoj, s osnovnim temama, Mladi u javnom zdravstvu, te nekoliko referata i izvješća o aktivnostima javnog zdravstva pri udrugama i u zdravstvenom sustavu, s ukupno 6 izlagača.

Drugog dana održane su javnozdravstvene akcije u Velikoj, Požegi i Pleternici na trgovima, gdje su studenti 6. godine medicine medicinskog fakulteta u Zagrebu zajedno sa svojim mentorima provodili ankete s građanima i mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi, računajući faktore rizika zdravlja. Ova akcija se ocjenjuje kao najuspješnijom do sada jer je u anketi i mjerenjima rizika obuhvaćeno 743 osobe oba spola, svih životnih doba u tri sredine. U OŠ fra Kaje Adžića održan je Satelitski simpozij s temom „Budi cool, ne budi bully“ na kojem se najviše raspravljalo o međuvršnjačkom nasilju, prepoznavanju međuvršnjačkog nasilja, cyberbullingu i dr.

Na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija pod nazivom Sesija karcinoma dojke gdje su zdravstveni stručnjaci u nekoliko radova obradili teme od Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Centri izvrsnosti za liječenje raka dojke, a na kraju je održan i okrugli stol na temu raka dojke.
Trećeg dana Štamparovih dana održan je Međunarodni simpozij pod temom „Zdravi stilovi života“, na kojemu je do sada predstavljeno najviše radova medicinskih i drugih stručnjaka iz četiri države, ukupno 140 radova. Održano i nekoliko zasebnih sesija koje su na kraju imale i okrugle stolove: Sesija o neurološkim oboljenjima, Sesija o HPV-u, Sesija kolorektalnog karcinoma, Sesija kineziologije i kretanja, Sesija debljine dječjeg doba.

Na samom početku simpozija obratili su se gosti, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Marijan Klarica, predsjednik Znanstvenog odbora Štamparovih dana, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera, prof. dr. sc. Midhat Jašić, predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, dr. sc. Mato Car, savjetnik Ministra zdravstva RH.

Skupu se kao domaćin obratila i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je istakla da oni u Pleternici još nisu niti svjesni što se kod njih događa i što im donose Štamparovi dani.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

– Mi moramo svakako istaći da je na našim prostorima, na području grada Pleternice rođen dr. Andrija Štampar, zdravstveni velikan, utemeljitelj Svjetske zdravstvene organizacije. Zahvaljujemo što je udruga odlučila baš na našem prostoru održavati Štampareve dane, evo i sada već 10. godinu. Hvala im svima i svima vama zdravstvenim djelatnicima što pokušavate riješiti zdravstvene probleme koji nas tište. Na nama je kao čelnicima lokalnih sredina da zadržimo ljude ovdje u ovoj sredini, stvarati mogućnosti boljeg i zdravije života. Mi ćemo se izboriti da i Andrija Štampar u svom rodnom selu Brodskom Drenovcu dobije svoju uređenu rodnu kuću, spomen sobu i prostor gdje će djeca i učenici moći doći i naučiti kakav je velikan nekada živio među nama – rekla je gradonačelnica Jozić.

Uvod je podnio predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, dr. med. Ivan Vukoja, zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos da su se Štamparovi dani održali 10 puta, ove godine najveći po svim parametrima.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Adrija Štampar

– Glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija bila su obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne. Simpozij Zdravi stilovi života je koncipiran kroz sedam sesija provedenih tijekom jednog dana, dok su se dan prije i dan nakon održali satelitski simpoziji zdravstvenog turizma i satelitski simpozij javnog zdravstva te poster sesija – naglasio je Vukoja.

Na kraju ceremonije otvaranja 10. Štamparovih dana uručene su i zahvalnice i Priznanja svima onima bez koji se Štamparovi dani ne bi održali, koji su svih ovih godina od samih početaka pomagali. Dobitnici su prof. dr. sc. Jadranka Božikov, idejna začetnica osnivanja Udruge, prof.dr.sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Vesna Jureša, prof. dr. sc. Željko Glavić, dugogodišnji ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, mr. sc. Mato Matijević, ravnatelj ZJZ Požeško-slavonske županije, prim. Rajka Šimunović iz Hrvatske udruge obiteljske medicine, Ivan Bota, voditelj Ureda za studente Sveučilišta u Zagrebu, Vlado Boban, načelnik općine Velika.
10. Štamparovi dani završili su četvrtog dana Satelitskim simpozijem o zdravstvenom turizmu koji je održan u HEP NOC Mališćak u Velikoj s desetak tema o medicinskom turizmu u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Foto: Marko Krstanović [FAG id=249838]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot