Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Ponovno zazvonilo fra Lukino zvono na brdu Sokolovac iznad Požege

PRIJE 7 GODINA
TEKST: S.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Ponovno zazvonilo fra Lukino zvono na brdu Sokolovac iznad Požege Požega.eu | Ponovno zazvonilo fra Lukino zvono na brdu Sokolovac iznad Požege

PRIJE 7 GODINA
TEKST: S.P.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED







POŽEGA – Na brdo Sokolovac vraćeno je fra Lukino zvono koje je 1999. godine postavila požeška Matica hrvatska. Činom vandala ono je bilo otuđeno da bi ga policijski službenici pronašli i vratili koje je nakon restauracije ponovno zazvonilo i pozvalo Požežane i njihove goste u šetnju stazama i puteljcima od Kalvarije prema Sokolovcu.







Fra Luka Ibrišimović jedna je od najsvjetlijih figura požeške povijesti, a ožujka je mjesec kada bilježimo dva datuma vezana uz njegovo ime. Godine 1689. upravo na brdu Sokolovcu fra Luka je 12. ožujka s narodnom vojskom pobijedio turske osvajače te tako odigrao veliku ulogu u oslobađanju cijele Slavonije. A dana 11. ožujka godine 1698., požeški je Sokol napustio ovaj svijet ostavivši da njegovo ime i djelo žive u tradiciji i pjesmama. Požega slavi Grgurevo i svog Sokola, a slavi ga oduvijek i Matica hrvatska koja je, na inicijativu svog nekadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića postavila zvono kako bi prolaznici mogli pozvoniti Sokolu u čast.Današnja svečanost stoga je višestruko važna.







-Posebno sam danas radosna što u okviru Dana Matice Hrvatske imamo ovo lijepo događanje. Svi Požežani znaju koliko fra Luka znači za našu Požegu. To je čovjek o kojem su se ispredale legende i koji ima veliki značaj za povijest ovog grada. Ovo zvono je bilo ukradeno i dugo ga nije bilo na ovom mjestu. Pronašla ga je policija, a zahvaljujući Paneuropskoj uniji zvono je restaurirano. Današnji događaj upriličujemo i uz Dane Matice Hrvatske, ali i povodom proslave Dana grada Požege. Želim da ovo zvono još dugo zvoni za sve putnike prolaznike i da njime zvone svi oni koji budu ovim stazama prolazili - rekla je predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske dr.sc. Vesna Vlašić.















Uz postavljanje zvona koje je blagoslovio fra Mijo Hrman iz požeškog Franjevačkog samostana, održan je i prigodni program u sklopu kojeg su pročitani ulomci iz pisama fra Luke te kratka povjesnica, programu su nazočili požeški gimnazijalci.







-Kada je požeški Ogranak Matice Hrvatske zaslugom tadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića ´90-ih godina osmišljavao simbole požeške prošlosti i požeškog duha nastao je niz duhom prožetih odmorišta i nastalo je i ovo zvono koje obznanjuje pobjedu na ovim prostorima uz obližnji križ na Sokolovcu. Sokolovac je tako postao osmišljeniji, privlačniji, kako Požežanima tako i njihovim gostima kao jedna od bitnijih priča o povijesti i samom identitetu. Ovo je zvono nestalo i raskomadano, ali vraćeno je.Sretni smo jer ono ima snažnu simboličku vrijednost. Važno je naglasiti da se Požega, upravo zahvaljujući Fra Luki Ibrišimoviću i franjevcima, odmah po oslobođenju od Turaka priklonila Zapadu njegujući svoju izvornu europsku provenijenciju - naglasio je predsjednik prof. Pavle Bucić dodajući kako je u svojstvu predsjednika požeškog Ogranka paneuropske unije bio u prilici dati ponovo odliti isto zvono zalažući se upravo za europsku Požegu i Hrvatsku.





















































 

 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.