Zvonjavom zvona na svim crkvama otvoren III. Euharistijski kongres u prigodi obilježavanja 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

blankPOŽEGA – Sinoć je ispred Crkve sv. Lovre otvoren III. Euharistijski kongres u prigodi obilježavanja 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije. Na svečanosti otvorenja uz mnoštvo mladih iz svih župa Požeške biskupije i drugih vjernika, bio je nazočan veliki broj kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica.

Sve nazočne na početku slavlja pozdravio je mjesni biskup, slavljenik, msgr. dr. Antun Škvorčević koji je podsjetio kako je Hrvatskoj, ispaćenoj ratnim stradanjima, 1997.godine novu mjesnu Crkvu darovao papa Ivan Pavao II.

blank-Sada, 20 godina kasnije, pod geslom “Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja” održava se Treći euharistijski kongres, a predvoditelj zahvalnog slavlja je kardinal Stanislaw Dzivisz. Njegovu blizinu već smo osjetili prilikom pastoralnih putovanja pape Ivana Pavla II. kojega je kardinal redovito pratio, kao i prilikom zahvalnog biskupijskog hodočašća u Rim 1998. godine, biskupijskog hodočašća u Poljsku 2006. godine te posebno 2013.godine kada je kardinal darovao relikviju Ivana Pavla II. koja se sada nalazi u požeškoj Katedrali – rekao je biskup Škvorčević upućujući zahvale kardinalu Dziwiszu na dolasku u Požegu i svim prisutnim nadbiskupima i biskupima iz Hrvatske i drugih zemalja.

-Posebna radost večerašnjeg slavlja ste vi mladi, predstavnici pojedinih župa naše Biskupije. Vi ćete, na poticaj pape Ivana Pavla II., prijatelja mladih, u Vesperama, povijesno-scenskoj izvedbi, glazbeno-duhovnom programu i noćnom klanjanju u Katedrali, svojom molitvom i pjesmom očitovati oduševljenost za Isusa Krista, ispuniti ljepotom ovu večer i noć, unijeti u slavlje našega Trećega euharistijskog kongresa svoj mladenački zanos i snagu dodao je biskup Škvorčević koji se posebno ponovno obratio kardinalu Dziwiszu.

blank-Uzoriti gospodine Kardinale! Svjesni da je euharistija vrhunac i izvor svega kršćanskog života te da se u njoj očituje i ostvaruje Crkva, želimo 20. obljetnicu naše Biskupije proslaviti Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom, javno očitovati vjeru u otajstvo Isusove ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt i iskazati poklon njegovoj trajnoj prisutnosti među nama. Zahvaljujem Vam što ste rado preuzeli službu predsjedatelja kongresnog slavlja. Uvedite nas u dubine otajstva oko kojeg smo se okupili, molite da po zagovoru sv. Ivana Pavla II. ostanemo vjerni Isusu Kristu u našoj Požeškoj biskupiji po kojoj ostvarujemo pripadnost jednoj, svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi – rekao je biskup Škvorčević.

Nakon što su zazvonila zvona požeških župnih crkava, prema Katedrali sv.Terezije Avilske uputila se procesija koju su predvodili mladi. Vespere mladih bile su prigoda da im se obrati i kardinal Dziwisz.

blank-Tko je taj Isus? Dok stojimo pred Euharistijskim otajstvom nije nam dovoljno povijesno znanje o Kristu. Ovo nas Otajstvo tjera na razmišljanje: tko je za mene, za sve nas ovdje okupljene, Otkupitelj – postavio je pitanje kardinal i odmah odgovorio na njega: – Ovaj Isus kojega ovdje susrećemo, daje nam svoje Tijelo za hranu, predaje se za nas, polaže za nas svoj život. Otajstvo Euharistije jasno nam posvješćuje da nam Isus Krist ništa ne oduzima. On nam daje samoga sebe pod prilikom Kruha koji možemo jesti! U tom Kruhu ostaje među nama da bismo Mu mogli biti blizu! Zahvaljujući Njegovoj blizini, zahvaljujući Njegovoj božanskoj moći i ljubavi, možemo rasti i razvijati se u skladu s planom koji Dobri Bog ima za nas. To znači: graditi na stijeni – na stijeni koja je On sam. Svojim dolaskom ovdje gradiš svoj dom i svoju budućnost na stijeni koja je Isus Krist. I nije dovoljan samo jedan, usputan susret. S prijateljem kao što je Isus, želimo se susretati što češće. Zagledani smo u ono što On čini i nastojimo Ga nasljedovati, ići za Njim. Ovdje, najbolje na koljenima i u šutnji, uvjerit ćemo se u jedno: isplati se dopustiti da te vodi takav Prijatelj i Vođa. On te neće iznevjeriti!

U nastavku današnjeg programa Euharistijskog kongresa u Dvorani sv.Terezije Avilske izveden je povijesno-scenski prikaz “Dvadeset ljeta plodne žetve” a održan je i glazbeno-duhovni program “Otvorite vrata Kristu”. Od ponoći u Katedrali počinje cjelonoćno euharistijsko klanjanje mladih.

/Foto: D. Mirković/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića