Županija staje na kraj mnopolističkim autobusnim prijevoznicima: Uvodi se besplatan prijevoz vlakom za učenike i studente

Autor: D.K.

POŽEGA – Požeško-slavonska županija, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, intenzivno radi i sve poduzima kako bi se u punu funkciju stavio željeznički promet koji bi bio prilagođen s voznim redom ne samo učenicima srednjih škola već i studentima koji putuju na školovanje izvan županije. Prošlog je tjedna vlak ponovno krenuo, nakon četiri godine zastoja, na relaciji Virovitica, Daruvar, Pakrac, Lipik, Banova Jaruga, Zagreb koja je linija povezala četiri županije iz unutrašnjosti sa Zagrebom. Na probnoj vožnji uz putnike našli su se i župani četiri županije koji su tada potpisali sporazum s Hrvatskim željeznicama o subvencioniranju prijevoznih karata za učenike 25% i studente 50%. Požeško-slavonska županija je sudjelovala s 50.000 kuna za početak ugovora, zajedno s Virovitičko-podravskom, Bjelovarsko-bilogorskom i Sisačko-moslavačkom županijom. Kako ministarstvo učeničke karte subvencionira sa 75% a studentske s 50%, na toj relaciji sada se učenici i studenti prevoze potpuno besplatno.

– Tako smo riješili problem jedan dio naše županije, a upravo jučer smo s predstavnicima Uprave HŽ krenuli rješavati problem drugog dijela županije. Dogovorili smo da se prilagodi vozni red vlaka od Čaglina preko Pleternice do Požege tako da učenici i studenti, ali i ostali građani mogu stići u škole i na veleučilište, te obaviti poslove u Požegi. Uvest će se nekoliko lokalnih linija tijekom dana. Željeli smo omogućiti upravo učenicima i studentima, ali i pomoći njihovim roditeljima, da se mogu školovati. Kako predstoji i uređenje pruge do Našica i uskoro uspostava putničkog prijevoza prema Osijeku, ugovorit ćemo i subvencionirati i svim učenicima i studentima prijevozne karte i do Osijeka. HŽ je najavio velika ulaganja u Slavoniji, čime se vraća ona višegodišnja zapostavljenost, te nam slijedi bolja prometna povezanost – istakao je župan Alojz Tomašević, koji je pohvalio prijevoz od Pakraca prema Zagrebu željeznicom koja je na taj pravac uvela modernizirani i komforni vlak.

Svakako će učenicima i studentima biti prihvatljiviji prijevoz vlakom koji će biti udobniji i besplatan, a tako će izbjeći gotovo monopolistički način ponašanja autobusnih prijevoznika koji sada ucjenjuju lokalne zajednice ukidanjem autobusnih linija koje se nisu u potpunosti pokazale rentabilnima, unatoč ugovorima kojima su preuzeli obvezu prijevoza. To je doživio Osijek kada su u jednom danu ukinute 72 autobusne linije kao nerentabilne.

Župan Tomašević je spomenuo da se s predstavnicima HŽ razgovaralo o ponovnom uvođenju izravnog vlaka Požega – Zagreb ujutro i poslije podne povratak, koji je nekoliko godina prometovao. Županija je spremna sufinancirati i taj pravac, a za početak župan Tomašević očekuje bar studentski izravni vlak koji bi vozio petkom poslijepodne iz Zagreba, a nedjeljom poslije podne iz Požege za Zagreb. To bi svakako odgovaralo studentima, posebno jer bi subvencionirana karta bila jako povoljna za ovaj oblik prijevoza.

Razgovaralo se i o razvoju turizma na području naše županije, gdje bi također HŽ uveo posebne garniture vlakova koje bi po povoljnim cijenama karata dovozili turiste iz Zagreba i drugih većih središta na naše manifestacije, od gastro, kulturnih, zabavnih, festivala, planinarenja, bicikliranja i dr.

Takve kompozicije bi mogle dovoziti hodočasnike u Pleternicu na svetkovinu Gospi od Suza, u Veliku na Najduži stol, požeški Aurea fest, Martinja, Vincelova i druga velika događanja od šireg interesa za posjetitelje.

Županija će zajedno s čelnicima općina i gradova raditi i kalendar događanja, sada već za 2019. godinu, da bi se na vrijeme moglo organizirati dolazak turista s turističkim agencijama i sa željeznicom.

/Foto: Naslovnica, ilustracija/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88