Županica Jozić isplaćuje proračunske milijune ne zna se kome, gradonačelnik Glavić javno objavljuje svaki isplaćeni cent!

Autor: D.K.

Brojne županije, gradovi i općine javno objavljuju na čega se sve troše proračunski novci, kome se isplaćuju i za koje svrhe. Da ne idemo u širinu među tim gradovima je i Požega, ali Požeško-slavonska županija još uvijek nije. Kad će i hoće li biti u doglednom vremenu teško je reći.

Prema Zakonu o proračunu sva su tijela javne vlasti, među njima županije, općine i gradovi, obvezna na internetskim stranicama javno objavljivati niz podataka vezanih uz njihovo područje rada između kojih i podatke o dodijeljenim bespovratnim sredstvima i pomoćima, odnosno podatke u smislu propisa kojim se uređuje područje javne nabave.

Držeći se tog Zakona grad Požega je uredio takav način dostupnosti uvida u potrošnju financijskih sredstava iz proračuna. To se može vidjeti putem linka, pogledaj ovdje.  Požeško-slavonska županija nije još uvijek uredila dostupnost podataka potrošnje proračunskog novca jer kako su nam naveli u odgovoru na naš upit čeka se da Ministarstvo financija donese naputak prema kojemu će se postupati. U narodu rečeno dobar izgovor zlata vrijedi…..

Brojni drugi gradovi nisu čekali naputak. Oni su sve javno objavili ne bojeći se da će se vidjeti ono što ne bi trebalo biti dostupno svim zainteresiranim građanima.

Uz grad Požegu grad Bjelovar je kao jedan od prvih koji je uveo uvid i potrošnju proračunskih sredstava. Bjelovar je tako duži niz godina od primjera dobre prakse transparentnosti u Hrvatskoj. Upravo je gradonačelnik Dario Hrebak još sredinom 2019. uveo besplatnu aplikaciju putem koje svi građani imaju uvid u isplate iz proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika grada.

Kada će primjer Požege, Bjelovara i brojnih drugih županija početi slijediti Požeško-slavonska županija ostaje nam za vidjeti.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek