Župan Tomašević proglasio elementarnu nepogodu: “Takve štete od mraza ne pamte voćari i vinogradari”

Autor: DK

POŽEGA – Bilo je i oečkivano da će požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasiti elementarnu nepogodu zbog mraza koji je gotovo poharao i uništio voćnjake i vinograde proteklog vikenda. Danas je donio tu Odluku, a na voćarima i vinogradarima je da u roku od osam dana prijave nastale štete u svoje gradove i općine kako bi komisija mogla izaći i uvrditi štetu.

-Prema Ministarstvu poljoprivrede moramo ponovno djelovati, a razlog tomu je elementarna nepogoda koja je pogodila Požeško-slavonsku županiju. Poznato vam je da temperature koje su bile početkom travnja da su bile 20-ak i više stupnjeva koje su u ranijem vremenu i probudile naše voćnjake i vinograde te je počela rasti vegetacija. Nakon cvjetanja voćari i vinogradari očekuje dobre plodove, a nažalost proteklog vikenda temperature su drastično pale do čak i -6 stupnjeva na određenim mjestima u Požeško-slavonskoj županiji, koje su gotovo sve to uništile. Svjedoci ste da je došlo i do padalina, a na Krndiji, Papuku i podpapučkom prostoru i do snježne oluje. Upravo su to nabolji prostori i destinacije naših vinogradara – rekao je župan Tomašević

Župan je donio Odluku o elementarnoj nepogodi na temelju prijedloga svih općina i gradova i informacija jer su štete ogromne, a može se reći i veće od onih prošlogodišnjih.

-Neki od vinogradara kažu da ne pamte takve štete. Iz tog razloga proglašavam elementarnu nepogodu na području cijele Požeško-slavonske županije. Pozivam sve one koji su pretrpjeli štete od mraza, voćare i vinogradare, da sve to prijave u svoje gradove odnosno općine kako bi komisija mogla doći i utvrditi o kolikoj se šteti radi. Nakon toga mi ćemo sve to objediniti i poslati izvješće u Ministarstvo poljoprivrede. Tražit ćemo i zahtjevati da se iznađu sredstva kako bi se obeštetili vinigradari i voćari – dodao je župan Tomašević.

Mraz nije učinio svoje samo u voćnjacima i vinogradima. Štete su vidljive i na ratarskim kulturama, prvenstveno kukuruzu i krumpiru. Koliko će se u konačnici evidentirati i procjeniti nastale štete ostaje za vidjeti nakon što komisije na terenu sve utvrde.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: