Župan Tomašević potpisao ugovore s učilištima za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba

Autor: DK

Ugovore s učilištima koja će izvoditi edukacije u sklopu projekta Znanjem do zaposlenja potpisao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i to s Učilištima Link, Maestro i Pučkim otvorenim učilištem Zagreb. Ukupna vrijednost projekta kojeg financira Europska unija je nešto manje od 1,1 milijun kuna kojeg je projekta “Znanjem do zaposlenja” nositelj Požeško-slavonska županija, a partneri u provedbi Centri za socijalnu skrb u Pakracu i Požegi.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljevi su omogućiti zapošljivost i uključivanje u zajednicu dugotrajno nezaposlenih osoba osnaživanjem njihovih radnih i osobnih vještina te osnaživanje stručnih kompetencija onih koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina, a posebno s korisnicima minimalno zajamčene naknade.

Projekt se provodi od rujna 2018 do svibnja 2020 godine.

-Ovi ugovori vezani su uz mogućnosti prekvalifikacija za nezaposlene osobe. Cijeli taj projekt je vrijednost 350 tisuća kuna, a riječ je o prekvalifikacijama u zvanja njegovateljice, knjigovođe te informatičko opismenjavanje, a realizirat ćemo još i projekte koji donose mogućnost prekvalifikacije za zvanja kozmetičar/kozmetičarka te za upravljanje građevinskim strojevima pri čemu je upravo za ovo posljednje velika potreba na tržištu rada. Za sada je prijavljeno 30 osoba a pozivam naše sugrađane koji imaju preduvjete za sudjelovanje da se prijave te ostvare zaposlenje kroz nova zanimanja. Nudimo mogućnost osposobljavanja, certificiranje i financiranje – rekao je župan Alojz Tomašević.

Župan je naglasio i kako će zbog deficitarnih zanimanja koja su ključ za gospodarski razvoj, uz stipendiranje studenata, biti i dodatne potpore srednjoškolskom obrazovanju, i to za poljoprivredna zanimanja.

-Bliži se vrijeme priprema za nove upise u srednje škole kojima je Županija osnivač. Na temelju naših programa i razvojnih planova, a posebice jer je naša Poljoprivredna škola dobila i status Centra kompetentnosti pripremamo u rebalansu proračuna financiranje upisa u prve razrede u Poljoprivrednu školu, za sva zanimanja i to s iznosom stipendije od 500 kuna po učeniku. S vjerom, naravno da ćemo uspjeti popuniti sva mjesta koja imamo u Poljoprivrednoj školi, a vezano i uz činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede već podupire studente za poljoprivredna zanimanja za područje pet slavonskih županija. Obrtnička škola već ima sufinanciranje koje učenici mogu ostvariti preko određenih ministarstva, no Poljoprivredna škola nije imala tu mogućnost i nadamo se da će ovo biti snažan poticaj mladima – zaključio je župan Tomašević.

Više iz kategorije