Požega.eu

Zoretić je lovac pola stoljeća, a kuću mu krase brojni trofeji divljači

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Zoretić je lovac pola stoljeća, a kuću mu krase brojni trofeji divljači Požega.eu | Zoretić je lovac pola stoljeća, a kuću mu krase brojni trofeji divljači

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Dugogodišnji požeški građevinar u šumarstvu Mirko Zoretić(70) iz Požege uz svoj životni jubilej ima veliku obljetnicu i u lovstvu. Punih pola stoljeća je aktivan lovac kao matični član Udruge Jelen, te pridruženi u udruzi Šumar koja djeluju unutar Hrvatskih šuma-Podružnica Požega gdje je proveo cijeli radni vijek.

Za taj je jubilej primio plaketu Hrvatskog lovačkog saveza koju mu je uručio Branko Bertelović, prvi čovjek lovaca Požeško-slavonske županije.Zoretić je porijeklom iz Tounja pokraj Ogulina, a nakon završetka Srednje šumarske škole u Karlovcu 1971. godine dobio je posao u ondašnjem Šumskom gospodarstvu Požega. Od toga vremena je uključen u lovstvo požeškog kraja. Uz rad je Zoretić diplomirao na Građevinskom fakultetu, a upravo zbog svoje struke orijentirao se na rad u građevinarstvu među požeškim šumarima dok je u lovstvu mahom bio zadužen za gradnju i održavanje lovno-tehničkih objekata.

-Uvjeti u lovstvu početkom sedamdesetih godina su bili oskudni tako da smo se morali snalaziti na različite načine, a danas je organizacija udruga, kao i sve aktivnosti na daleko višoj razini – priča nam Zoretić koji je po prirodi izuzetno veseo i društven čovjek, jednostavno omiljen među ljudima gdje se kreće.

Odlaskom u mirovinu više se posvetio vinogradarstvu pa je za svoja vina kao član udruge Vinokap iz Kaptola pokraj Požege dobio više visokih ocjena i priznanja.

Kroz ovako dug lovački staž imao je i vrijednih odstrela, a primio je odličje trećeg reda HLS-a. Tako brojni trofeji divljači krase zidove njegove obiteljsku kuće na padinama Sokolovca iznad Požege.

Uključio se u domovinski  rat najprije kao pripadnik Narodne zaštite, te kasnije Zbora narodne garde pa  je nositelj Spomenice domovinskog rata, a primio je i posebno priznanje Specijalne policije.

Istakao se i kao dobrovoljni davatelj krvi u čak 53 navrata te je i za tu aktivnost više puta nagrađen.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.