Zoretić je lovac pola stoljeća, a kuću mu krase brojni trofeji divljači

Autor: Jelenko Topić

Dugogodišnji požeški građevinar u šumarstvu Mirko Zoretić(70) iz Požege uz svoj životni jubilej ima veliku obljetnicu i u lovstvu. Punih pola stoljeća je aktivan lovac kao matični član Udruge Jelen, te pridruženi u udruzi Šumar koja djeluju unutar Hrvatskih šuma-Podružnica Požega gdje je proveo cijeli radni vijek.

Za taj je jubilej primio plaketu Hrvatskog lovačkog saveza koju mu je uručio Branko Bertelović, prvi čovjek lovaca Požeško-slavonske županije.

Zoretić je porijeklom iz Tounja pokraj Ogulina, a nakon završetka Srednje šumarske škole u Karlovcu 1971. godine dobio je posao u ondašnjem Šumskom gospodarstvu Požega. Od toga vremena je uključen u lovstvo požeškog kraja. Uz rad je Zoretić diplomirao na Građevinskom fakultetu, a upravo zbog svoje struke orijentirao se na rad u građevinarstvu među požeškim šumarima dok je u lovstvu mahom bio zadužen za gradnju i održavanje lovno-tehničkih objekata.

-Uvjeti u lovstvu početkom sedamdesetih godina su bili oskudni tako da smo se morali snalaziti na različite načine, a danas je organizacija udruga, kao i sve aktivnosti na daleko višoj razini – priča nam Zoretić koji je po prirodi izuzetno veseo i društven čovjek, jednostavno omiljen među ljudima gdje se kreće.

Odlaskom u mirovinu više se posvetio vinogradarstvu pa je za svoja vina kao član udruge Vinokap iz Kaptola pokraj Požege dobio više visokih ocjena i priznanja.

Kroz ovako dug lovački staž imao je i vrijednih odstrela, a primio je odličje trećeg reda HLS-a. Tako brojni trofeji divljači krase zidove njegove obiteljsku kuće na padinama Sokolovca iznad Požege.

Uključio se u domovinski  rat najprije kao pripadnik Narodne zaštite, te kasnije Zbora narodne garde pa  je nositelj Spomenice domovinskog rata, a primio je i posebno priznanje Specijalne policije.

Istakao se i kao dobrovoljni davatelj krvi u čak 53 navrata te je i za tu aktivnost više puta nagrađen.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88