Zoretić sa 300 panjeva očekuje 700 litara domaćeg vina /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – I ove godine gotovo 30 berača, uglavnom rođaka i prijatelja, okupilo se kod obiteljske kuće Mirka Zoretića na požeškom predjelu Salaš ispod brda Sokolovac gdje on ima vinograd sa 300 panjeva loze.

-Imamo nekoliko virnica ponajviše sa sortom rajnski rizling – kaže umirovljeni šumar Mirko Zoretić, koji je cijeli radni vijek proveo u požeškim Hrvatskim šumama. Društven je čovjek i kao takav dugogodišnji lovac u požeškom lovačkom društvu „Jelen“. Voli ljude i veselje tako da se čestoji nađe na druženjima  među ljudima, pohodi fešte i zabave kao što su Lička večer i slične.

Zoretić ističe da je urod izuzetno dobr i po količini i po kvaliteti grožđa, te očekuje da će nakon prerade grožđa koja je započela odmah nakon berbe imati oko 700 litara kvalitetnog rajnskog rizlinga, a to koristi za potrebe svoga domaćinstva, te rođaka  i prijatelja.

Berbu su obavili za nekoliko sati, a nakon toga uslijedio je obilan ručak sa domaćim specijalitetima i dobra kapljica kojom je bogata obiteljska kuća Zoretićevih smještena tik uz vinograd.

-Berba nam povod za okupljanje i druženje uz domaće specijalitete i naravno vino- kaže nam Mirko.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije