Zlatno desetljeće požeškog nogometu dalo plasmane u Hrvatsku ligu 1977. i 1980. godine pod vodstvom trenera Dragutina Krizmanića i Petra Fučeka /FOTO/

Kroz dugu povijest nogometa u gradu na Orljavi koja datira s početka prošlog stoljeća bez sumnje je najuspješnije razdoblje bilo od 1977. do 1987. godine kada se NK „Slavonija“ najbolje plasirala.

Početkom sedamdesetih ondašnji trener kluba Dragutin Krizmanić obilaskom škola napravio je selekciju momčadi stvarajući ozbiljnim radom temelje za nadolazeće vrijeme, a Petar Fuček je trenirao juniore pomažući u radu Krizmaniću da bi 1977. upisao trenerski studij na zagrebačkom Fakultetu za fizičku kulturu što je završio 1982. godine.

Tu momčad su činili(crno-bijela slika)  stoje s lijeva na desno Kozar, Radišić, Pasariček, Leš, Podobnik, A. Ferenc, Saćer, Subotić uz trenera Krizmanića, a čuče Zorić, Tomljenović, Kurtagić, Ribičić, Kifer, Brekalo, Tadić, Tribuljak i Fiket. Na čelu kluba bio je Veljko Orlić, te kasnije Dragan Mikošić.

Riječ je o kvalitetnom igračkom kadru koji se 1977. osvajanjem naslova prvaka  Slavonske zone-posavska skupina nakon kvalifikacija protiv “Jedinstva“ iz Đakova plasirao u Hrvatsku ligu-sjever i to u godini kada je grad Požega slavio 750 godina postojanja. Taj plasman ostvarili su-stoje s lijeva na desno; Fiket, Husko, Pasariček, Kokić, Svoboda, Pišmiš, Ribičić, Živković, trener Krizmanić, liječnik dr. Cimerman, a čuče Komljenović, Tomljenović, Radišić, Subotić, Šulc, I. Ferenc, Urvan i Tadić.

Nakon godinu dana dvije skupine Hrvatske lige su objedinjene(kraće vrijeme je trener bio zagrepčanin Ivo Pintarić), Požežani su se našli u Regionalnoj ligi Slavonije kada je za trenera došao Petar Fuček(dotadašnji trener „Papuk“ iz Velike), a okosnicu je činio isti kadar uz dovođenje nekoliko igrača s ciljem ulaska u jedinstvenu Hrvatsku ligu. Sastav te ekipe 1980. je bio-stoje: Kozar, trener Fuček, Krmar(Vinkovci), Pasariček, Ivaniš (Vinkovci), Badrov(Jakšić), Svoboda, Kaurić(Slatina) i I. Ferenc, sjede: Leš, Vlasac(Sl. Brod), Urvan, Subotić, Fiket, Tomljenović, maser Bakić i pomoćni trener Tomislav Vidaković, te čuče: Renka(N. Kapela), Bardač(Čaglin), Haničar (Slatina), Zelenika i Peić. Predsjednik kluba tada je bio Marijan Tubić, a u upravi su još bili Jerko Maras, Ivica, Pekčec, Bogdan Kapov, Zdravko Halas i drugi.

-Plasman u jedinstvenu ligu ostvaren je 1980. , a u njoj su bili najjači hrvatski klubovi osim „Danama“,“Hajduka“,“Rijeke“ i „Osijeka“-prisjeća se P. Fuček kojega je na klupi naslijedio Reberski iz Zagreba.

U tom rangu „Slavonija“ je igrala kraće vrijeme, a Fuček je nastavio karijeru u slavonskobrodskom BSK-u“ (današnja „Marsonia“).

0 Comment