Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ZLATNE ŽICE SLAVONIJE: Folklor, običaji, 20 novih pjesama, retrospektiva ranijih festivala i više koncerata

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | ZLATNE ŽICE SLAVONIJE: Folklor, običaji, 20 novih pjesama, retrospektiva ranijih festivala i više koncerata Požega.eu | ZLATNE ŽICE SLAVONIJE: Folklor, običaji, 20 novih pjesama, retrospektiva ranijih festivala i više koncerata

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na konferenciji za medije najavljen je program Glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije 2023. koji se održava prva tri dana rujna na požeškom Trgu svetog Trojstva. Program su najavili gradonačelnik Požege i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala dr.sc. Željko Glavić,  umjetnički ravnatelj Saša Botički, voditelj folklornog programa Nikola Kramar i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

-Trudili smo se organizirati Festival da se ispune očekivanja naših građana, ali isto tako i brojne publike što iz Hrvatske i inozemstva koji prate festival. Nastojali smo organizirati da ispravimo što je možda bilo potrebno, na što su bile neke primjedbe dosadašnjih godina, ali isto tako smo se trudili održati tu visoku razinu koju je festival kroz ovih preko pola stoljeća postigao – naglasio je gradonačelnik Glavić dodajući da ta priredba dostojno predstavlja Požegu s ciljem da svake godine bude barem malo bolji od prethodnog.

Prvoga dana folklornog dijela programa koncert će imati TS Ravnica- Naših prvih 30 godina, što će biti presjek njihove karijere, a gosti će biti Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Witowsky i Željko Barba.

Druge večeri uslijedit će Retrospektiva Zlatnih žice Slavonije uz nastup eminentnih imena tamburaške glazbe, a pratit će ih orkestar pod ravnanjem Siniše Leopolda.

-Novost ove godine je druga pozornica smještena nasuprot glavne, kod kipa Svetog Trojstva, a na njoj će biti koncert Indire i Slavonija banda, tijekom kojeg će se glavna pozornica pripremiti za Džentlmene i Lidiju Bačić Lille – njihovim dolaskom na pozornicu započet će tamburaški Soundclash tj. glazbeni okršaj nakon kojeg će se nastaviti njihov koncert – kazao je umjetnički ravnatelj Saša Botički.

Udarna večer je nedjelje 3. rujna kada se izvodi 20 tradicionalnih i pop tamburaških pjesama. Izvođači su Miroslav Škoro, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Đuka Čaić, Viktorija Kulišić Đenka & Nenad Vetma, Marija Pavković Snaša, Ivan Štivić, Slavonske Lole, Slavonski Dukati, Berde band, Fijaker, Ravnica, Šokci, Dyaco, Vlatka Kopić Tena, Vranac, Džentlmeni, Posegana, Cure iz centra i Stjepan Mlikota Stjepko. Osim njih, pravo nastupa ostvarili su i pobjednici festivala Zlatni glas Zlatne doline Josip Paulić i Orkestar Hrvoja Harkanovca. Dogovoren je izravan prijenos na radiju i televiziji HRT-a.

-Prošle godine su nastupila kulturno-umjetničkih društava požeškog kraja, a ove godine su oni perjanica festivala. Sve počinje mimohodom i svečanim otvorenjem Festivala te velikim šokačkim kolom na trgu Trojstva. Slijede nastupi folkloraša, izbor najgizdavije Šokice, te predstavljanje zemlje partnera u folklornom pogledu Republike Češke – rekao je Nikola Kramar, zadužen za običajne sadržaje i dodao će tu biti eminentni folklorni ansambli iz Splita, Zagreba i Đakova.  Kroz sve dane priprema se niz popratnih događanja u organizaciji gradske TZ.

-To su najprepoznatljivija i najatraktivnija manifestacija te jedna od najdugovječnijih u našem gradu –  Požeška Fišijada. Po 27. put 1. rujna, u parku pokraj Orljave okupit će se veći broj fiš majstora, ali tako i sve više posjetitelja – ističe direktorica TZ grada Mirna Šimunović Svoboda i dodaje da se priprema dječje natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon. Uz to na Festivalskom sajmu će proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, te svi oni koji doprinose autentičnosti ovoga kraja.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo