Zlatna žutica vinove loze prijeti vinogradima pod Krndijom i Papukom

Autor: Jelenko Topić

Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, objavljena je početkom ovog mjeseca. Kako je vidljivo na priloženoj karti mjere zaštite od zlatne žutice vinove loze provode se na sjevernom dijelu Požeško-salavonske županije, točnije na obroncima Krndije i Papuka.

Demarkirana područja obuhvaćaju zaraženo područje širine najmanje jedan kilometar od mjesta na kojem je utvrđena prisutnost ove bolesti i koje obuhvaća jednu ili više susjednih katastarskih općina te sigurnosno područje širine najmanje pet kilometara računajući od granice zaraženog područja, koje obuhvaća više susjednih katastarskih općina koje okružuju zaraženo područje.

Inače, zlatna žutica jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, u  područjima u kojima se pojavi vrlo brzo poprima razmjere epidemije čineći velike gospodarske štete u trajnom gubitku zaraženih trsova.

Simptomi na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku.

Listovi na oboljelim trsovima postaju čvrsti, boja im se mijenja i lako se uvijaju. Oni bijelih sorti prvo dobivaju žućkastu dok kod crnih sorti dobivaju crvenu boju. Također, zbog nagomilavanja šećera, lišće je krto pa se kod stiskanja s rukom drobi, za razliku od zdravog koji se gužva.

Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od nezaraženog.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot