Požega.eu

Život hrvatskog viteza Damira Rukelja utihnuo je zauvijek prije 26 godina: "Bilo je to u kasno poslijepodne, 11. studenoga 1991. godine"

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Život hrvatskog viteza Damira Rukelja utihnuo je zauvijek prije 26 godina: Požega.eu | Život hrvatskog viteza Damira Rukelja utihnuo je zauvijek prije 26 godina:

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.POŽEGA – Na današnji dan prije 26 godina, 11.studenog 1991. godine, zauvijek je utihnuo jedan mladi život, tada 24-godišnjeg Damira Rukelja koji je prije četvrt stoljeća odlučili dati sve pa i vlastiti život za slobodnu Hrvatsku.

Damir je jedan od onih koji su još u ilegali radili za svoju domovinu te se odmah na početku učlanio u Hrvatsku demokratsku zajednicu te organizirao straže i dežurstva u MO Arslanovci. Kao istinski domoljub odlučio je još više pomoći hrvatskom narodu u borbi protiv srbočetničkog agresora. Ostavio je topli obiteljski dom, roditelje, sestru, brata, ali i dobar posao u “Zvečevu” te se pridružio braniteljima na prvoj crti bojišnice podno Papuka.

Damir Rukelj rođen je 23. veljače 1967. godine. Školovao se, provodio mladenačke dane i zaposlio u Požegi. A onda je, kada mu je bilo samo 24 godine zauvijek otišao.

Bio je ponedjeljak, kasno poslijepodne, 11. studenoga 1991. godine. Damir se nalazio na isturenom položaju u blizini Orljavca. Meci iz neprijateljskog oružja u jednom trenutku pogađaju dvojicu naših branitelja, 27-godišnjeg Vilka Knezovića i 24-godišnjeg Damira Rukelja. Vilko je tada preživio, no od posljedica ranjavanja umro je 2003. godine.

Jedan je metak pogodio Damira. Teško ranjen transportiran je u požešku bolnicu, liječnici su pokušali spasiti mladi Damirov život, nažalost bezuspješno. Nekoliko sati nakon ranjavanja umro je na operacijskom stolu.

– Uvijek je bio miran, tih i skroman, ali iznad svega hrabar. To je dokazao i dok je usamljen ležao u bolničkom hodniku i polagano umirao – objavljeno je tada u lokalnim novinama.

Neprijatelj, iz čijeg je oružja ubijen Damir, nije imao ljudskosti ni u trenutku njegove sahrane. Dok su se od njega na Groblju sv. Ilije opraštali njegovi najmiliji, raketirali su Požegu. Pokopan je u zvuke hrvatske himne, ali i rafalnu pucnjavu iz protuavionskog oružja.

Damir Rukelj posmrtno je odlikovan ordenom Zrinski i Frankopan i činom natporučnika Hrvatske vojske. 26 godina poslije, Damira se prisjećaju mnogi. Prije svega njegova obitelj koja današnji dan proživljava na isti način kao i brojne druge hrvatske obitelji koje su u ratu izgubile najmilije, s puno tuge i boli.

Hrvatskim vitezovima, Damiru Rukelju, Vilku Knezoviću i Karlu Vranješeviću, koji su dali ono svoje najvrjednije, svoj život za slobodu neovisne Hrvatske postavljena je u ožujku ove godine spomen ploča u Orljavcu kod križa, u središtu mjesta koju su tom prigodom otkrili roditelji i članovi obitelji.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.