“Živjeti zdravo” okupio mlade iz Finske, Češke, Italije, Bugarske, Makedonije i Hrvatske

Autor: V.M.

POŽEGA / TRENKOVO / VELIKA – Outward Bound Croatia organizator je projekta Live Healthy, Be Wealthy koji se financira iz programa Europske unije Erasmus + a koji je u Požeštinu ‘doveo’ 25-ero mladih iz iz Finske, Češke, Italije, Bugarske, Makedonije i naravno, Hrvatske. Baza im je Trenkovo a proteklih dana bili su i u Požegi, Kutjevu i Velikoj…

Matea Brižić, Outward Bound instruktorica

‘Domaćica’ im je ‘domaća cura’ Matea Brižić, inače Outward Bound instruktorica. – Ovdje su deset dana a tema njihovog projekta je Živjeti zdravo zbog čega i idemo evo, u ruralna područja. U utorak smo upoznavali Požegu ali na neobičan način. Tako su dobili listu zadataka koje oni moraju riješiti u gradu. Recimo, zadaci su im bili naći tvrdo kuhano jaje, slikati se s osobom na biciklu, pjevati pjesmu na glavnom trgu, dočekati ljude koji dolaze autobusom na kolodvor….U Utorak smo imali klasična predavanja koja obično imamo a poslijepodne smo obišli kutjevački podrum, gdje smo na degustaciji vina…Radili smo nadalje, i na poligonima koji imaju zadatak razvijati timski duh i tu smo imali goste štićenike Doma za djecu iz Lipika…Jučer smo radili jela sami, jer kažu da im je previše mesa,: pravili su hladnu juhu od jogurta i krastavaca, tjesteninu s tikvicama avokadom i tunom..danas smo ovdje dopješačili i nakon odmora imati ćemo orijentaciju u šumi. …Inače, u ovoj skupini imamo mladiće od 18 do 26 godina – ispričala je Matea.

Martina Kučan iz Trenkova, učenica Katoličke gimnazije

Uz Mateu, domaća je sudionica projekta i Martina Kučan iz Trenkova, učenica Katoličke gimnazije. – Ovo je dobra prilika da usavršimo engleski jezik ali i da upoznam mlade iz raznih država. Ne znam kako je njima ali meni nije naporno. Već smo dogovorili kako ćemo i kada sve ovo završi, ostati u kontaktu – kazala je Martina.

Bojan Stojkovski iz Bitole, Makedonija

Bojan Stojkovski ‘potegao’ je u naš kraj čak iz Makedonije, iz Bitole u kojoj radi u udruzi s mladima. Ima 25 godina i odlično govori hrvatski.

– Imao sam mnogo djevojaka iz Hrvatske pa sam naučio hrvatski. U Hrvatskoj sam tri puta bio na odmoru, u Zagrebu na treningu i dobro ju poznajem. Ovaj program je dobar jer mladima omogućava da putuju i upoznaju nove kulture, da se druže. Također, mogu se naučiti i razne stvari koje onda mogu primijeniti kad se vrate kući. Program je ovih dana bio odličan a i grupa je dobra..svi žele nešto naučiti i učimo, zapravo, svatko od svakoga. Meni se ovdje jako sviđa a posebno je bilo super u kutjevačkom podrumu – ispričao je Bojan.

Vlado Boban, načelnik općine Velika

Inače, sve mladiće i djevojke, polaznike škole, ugostio je u Velikoj i pozdravio načelnik veličke općine Vlado Boban.

Za manje upućene kažimo kako Outward Bound škole žele zanemariti klasne i individualne razlika i u svakom polazniku probuditi osjećaj za zajedništvo. Kao način edukacije, Outward Bound pruža pravo iskustveno učenje, koje uključuje srce, um i tijelo. Outward Bound škole postoje od 1941.godine. Outward Bound Internacional je međunarodna organizacija koja djeluje kroz 50 B škola u preko 30 zemalja svijeta.

IMG_6782

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: