Zimska škola arheologije ima temu „Životnje i arheologija“

Autor: Jelenko Topić

Povijesno društvo Požega posebnu pozornost u svome radu posvećuju učenicima i učenicama. Jedan u nizu projekata za djecu i mlade požeškog kraja i cijele zapadne Slavonije zasigurno je i dvodnevna Zimska škola arheologije. Već šest godina ga organiziraju u suradnji s Katoličkom gimnazijom, Gimnazijom Požega, Gradskim muzejom, te osnovnim školama i drugim obrazovnim i kulturnim ustanovama. Tijekom ovogodišnje Zimske škole arheologije učenici će ponešto naučiti o životinjama u prapovijesti (lov, spiljsko slikarstvo, pripitomljavanje…), o životinjskim prikazima na arheološkom materijalu te obradi nalaza životinjskih ostataka. Ove godine organizirano je šest predavanja i radionica čiji su predavači i voditelji prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, dr .scJcqueline Balen, diplomirana arheologinja Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega te istaknuta prosvjetna radnica i profesorica povijesti Kristina Rupert.  

-Suvremenim metodama rada pokušavamo približiti učenicima probleme koje arheolozi istražuju, a želimo potaknuti kreativnost i razvijanje različitih funkcionalnih sposobnosti učenika i učenica. Proteklih godina postojao je veliki interes za Zimsku školu arheologije. Zanimljiva predavanja i radionice potaknuli su djevojčice i dječake da se uključe- ističe prof. Vinko tadić, predsjednik Povijesnog društva.

Dugogodišnja suradnica,muzejska savjetnica, profesorica Dubravka Sokač Štimac,dobila je Nagradu za životno djelo „don Frane Bulić“koju dodjeljuje Hrvatsko arheološko društvo. Čelništvo Povijesnog društva Požega i naše akademske zajednice, čestitam joj je na prestižnoj nagradi i zahvalilo joj na svemu što je učinila za to društvo, te kulturu Zlatne doline, Slavonije i RH. Ona je istaknuta intelektualka i arheologinja, te žena izuzetnih ljudskih kvaliteta.

Povijesno društvo priprema Festival znanosti od 8. do 12. travnja. U svibnju je Dan povijesti, a tijekom lipnja slijedi niz predavanja, javnih rasprava i predstavljanja knjiga istaknutih hrvatski i stranih povjesničara. Početkom rujna je šesta Ljetna škola povijesti, a u listopadu, studenom i prosincu planiramo organizirati niz predavanja i rasprava o različitim problemima.  

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: