Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ZIMNICA PLETERNIČKE LOVKINJE: Raskoš kiselog povrća za hladne zimske dane /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | ZIMNICA PLETERNIČKE LOVKINJE: Raskoš kiselog povrća za hladne zimske dane /FOTO/ Požega.eu | ZIMNICA PLETERNIČKE LOVKINJE: Raskoš kiselog povrća za hladne zimske dane /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDVišestoljetnu tradiciju spravljanja domaće zimnice na slavonskim prostorima dosljedno nastavlja mlada lovkinja Nikolina Karmišević djevojački Milosavljević iz Pleternice. Dok je recepturu za spremanje zimnice pokupila od majke Nade i bake Anke zov prirode i navike naslijeđene od oca Branka Milosavljevića odvukli su je među lovce u državno lovište Požeška gora kojim gospodari Lovačko društvo Šljuka iz Pleternice. Otac Branko(60) je lovac od 19. godine, a dva mandata je bio predsjednik Šljuke u koju se Nikolina uključila 2015. godine tj. odmah nakon završetka studija šumarstva u Zagrebu. Tako ova poletna i vedra žena sve dane provodi u prirodi radeći u pleterničkoj Šumariji Hrvatskih šuma, gdje je zaposlen i otac, a gotovo tijekom vikenda u lovu.

Karmiševići i Milosavljevići živeći u istoj obiteljskoj kući kada je u pitanju ishrana orijentirani su isključivo na plodove sa svoje njive smještene u obližnjoj Požeškoj Koprivnici odakle supružnici tj. Nikolinini otac i majka vuku korijene. Povrće sa posjeda koriste za spravljanje zimnice, a Nikolini je od pomoći majka, suprug Mario i otac Branko.Tradicija je krajem svake jeseni i na početku zime da oni stavljaju na kiseljenje papriku u komadu, zatim papriku napunjenu svježim kupusom, zatim krastavce, slatke feferone, gljive, a poseban specijalitet je tzv. lovačka salata koja je mješavina više povrtnica, ali uz dodatak šumskih plodova.

-Dodatak u lovačku salatu je borovica koja joj daje posebnu aromu, a te bobice se koriste i u marinadi za meso divljači – ističe pleternička lovkinja Nikolina. Dodaje da se bobice te šumske biljke često stavljaju i u specijalitete od divljači prilikom kuhanja srnetine ili mesa divlje svinje.-Kod pripreme zimnice neophodno je na početku povrće dobro očistiti i oprati, te ukloniti oštećenja na plodovima – priča nam nadalje Nikolina. Dodaje da se očišćeno povrće prokuha u vodi kojoj je dodatan ocat. Potom se staklenke napune tim povrtnicama i sve zalije istom vodom, te zatvore odgovarajućim poklopcima. Slijedi jedan zanimljiv postupak koji se rijetko primjenjuje, a pokazao se kao izuzetno koristan.

-Napunjene i zatvorene staklenke zajedno stavljamo u veliku posudu, te se u navedenu posudu naspe voda tako da bude do samih poklopaca na staklenkama, a sve se to još jednom prokuha što je zapravo prirodni način pasterizacije – nastavlja nam lovkinja Nikolina Karmišević dodavši da se tako izbjegava korištenje konzervansa u pripremljenu zimnicu, a ona sačuva sva svoja prirodna svojstva.

Nakon ovog kuhanja sve se to ohladi u toj vodi, a staklenke sa zimnicom se spremaju na tamno, suho i hladno spremište najčešće u podrumske prostore gdje je temperatura ispod 15 stupnjeva Celzijevih. Dakako ovaj postupak nešto je drugačiji kod spremanja zimnice u drvene posude kako se nekada radilo u ovim krajevima, a danas je prava rijetkost.

-Kada se staklenka sa zimnicom otvori i koristi treba je čuvati u hladnjaku  jer je spremljena na prirodan način i bez kemijskih dodataka – zaključila je lovkinja Nikolina Karmišević.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo