Žele imati eko-selo bogato sadržajima za mlade

Autor: V.M.

VIŠKOVCI – Odnedavno i Viškovci imaju svoju udrugu. Osnovali su ju mještani a dali su joj ime “Gradina” po čuvenom Viškovačkom gradu.

– Udrugu je osnovalo nas petnaest, uglavnom mlađih ljudi do recimo, 35 godina starosti..no, ubrzo su nam se pridružili i drugi, starci pa i žene, i sada nas je već tridesetak – kazao je dopredsjednik udruge Branko Pilaš te dodaje da je cilj udruge urediti selo i osmisliti razne sadržaje osobito za mlade kojih je u Viškovcima, raznog uzrasta, čak stotinjak.

Sve to namjeravaju učiniti sredstvima koje će pokušati priskrbiti preko raznih natječaja kao i vlastitim radom.

– Još prije smo kraj križa postavili klupe da bakice, kad se mole, mogu sjesti. Sad radimo na sjenici koja je pri kraju a koju ćemo moći koristiti svi za malo odmoriti i družiti se ali, koristit će svima, osobito djeci, dok čekaju autobus. Grad nam je osigurao beton a drvenariju smo sami napravili. Uskoro će i otvorenje – dodao je Branko.

Viškovčani su i ekološki osvješteni pa su odlučili i selo učiniti urednijim. Već su se javili na dva natječaja kako bi osigurali bespovratna sredstva: na jednom su prošli, na drugom ne.

– U Ministarstvo turizma smo prijavili projekt ‘eko otok’ u sklopu kojega bi nabavili velike kante za odvajanje plastike, papira i stakla ali nismo prošli. Bili smo treći na rang listi a samo se prva dva financiraju. Prošli smo zato na natječaju “Narodnih novina”Slagalice” za nešto slično..nabavit ćemo manje kante a u sklopu projekta će biti i prigodna predavanja. Nama je zapravo trenutno problem što smo mlada udruga jer se na nekim natječajima traži da udruga djeluje najmanje šest mjeseci što nas onda ograničava – pojasnio je B.Pilaš.

Viškovčani imaju mnogo planova – od obnove starog postojećeg igrališta, pa preko uređenja igrališta za odbojku na pijesku, sadnje lipa i trešanja, postavljanja klupa…a prije svega toga, već ovog mjeseca organizirati će turnir u nogometu.

Kažimo još da je za predsjednika novoosnovane udruge izabran Matej Bošnjak a za tajnika Tomislav Tabak.

Više iz kategorije