Zdravko Ronko: “Dolazio sam prvi na radno mjesto, odlazio posljednji i nikad nisam za vrijeme rada obilazio kafiće”

Autor: PROMO

….Uoči lokalnih izbora prenosimo još jedan, drugi, razgovor s aktualnim zastupnikom u Hrvatskom saboru i kandidatom za požeškog gradonačelnika Zdravkom Ronkom.

Na izbore izlazite samostalno, da li je bilo kakvih želja i težnji za predizbornom koalicijom ili je još uvijek bolna tema koalicija i poslije razlaz s umirovljenicima na prošlim izborima, ipak ostavilo traga?

Naravno da je ostavilo nenadoknadivu štetu jer ovom srozavanju kumovao je požeško-slavonski HSU, prodali su se javno za jednu nadstrešnicu, a tajno zadovoljavali svoje osobne interese. Da točno,bolno je to gledati taj nemoral i tu gramzivost, ali eto i to je život, popustio sam tad zahtjevima čelnika HSU-a i SDP-a, i nikad više.

Često ste znali istaknuti da ste osobito ponosni na vrijeme koalicije s nezavisnom listom V- Zeca i isticali da je politika umjetnost i umješnost, ostajete li još uvijek pri toj izjavi?

Ako doista iskreno, zdušno i svom energijom radite za opće dobro onda je politika ljepota – tu radost koju osjetite kad činite dobro drugima i za druge vas uznosi, oplemenjuje, i tad je politika i umjetnost i umješnost, ali ona je rudarski posao – ponekad si buldožer, počesto vezeš i paški vez. Da, točno ponosan sam na vrijeme o kojem govorite, čak sam ga ovjekovječio na kazališnim daskama u predstavi Korajčevih Auvergnonskih senatora. Ako bi za išta u ovom Gradu trebao dobiti „kolajnu“, onda upravo zbog toga. hodao sam, ne na ivici noža već skalpela, sva moja osjetila istrenirana kroz dugogodišnja inspektorska, poslije i poduzetnička iskustva bila su uključena 24 sata – sačuvao sam gradsku blagajnu, gradsku imovinu i gradsku tvrtku.

Tijekom Vašeg obnašanja dužnosti gradonačelnika, uvjerili smo se da ste bili prvi na radnom mjestu i odlazili posljednji. Što Vas motivira na takav užareni tempo?

Da, dolazio bi u pola šest, šest ujutro, odlazio kasno navečer kad bi završio sve obveze i evo, za tih dvanaest godina nikad nisam za vrijeme rada obilazio kafiće, da ne zaboravim, i nikad sjeo za volan službenog vozila. Što se pak tiče tempa, iskreno, biti u službi građanima mene ispunjava, a i njihovo vrijeme treba cijeniti, još više potrebe. Osim toga u sedam sati kad počinje radno vrijeme gradske uprave zaposlenici su već imali pripremljene zadaće, tako da im odmah na uranak nije moglo biti dosadno.

Posljednjih deset godina proveli ste obnašajući i dužnost zastupnika u Saboru RH. Isticali ste važnost lobiranja, često vas se zbog toga moglo vidjeti i u požeškoj bolnici, reklo bi se dobro surađujete s ravnateljem koji je sada kandidat konkurentske liste, planirate li i dalje nastaviti tu suradnju i na koji način?

Ako je netko razuman, ako radi u općem interesu i za čovjeka, onda suradnja s takvim čovjekom je čast i nema veze s bilo kakvom konkurentskom listom, naprotiv. Druga je pak stvar što ja mislim je li njemu mjesto u tom društvu kojemu je HDZ samo smokvin list, no nije na meni da o tome sudim. A lobiranje, to je vrlo važna sastavnica političkog rada i djelovanja, samo primjera radi – bolnica s 40 milijuna, pruga Požega – Velika 23 milijuna, Pleternica – Čaglin 32 milijuna, Zapadni rotor 15,5 milijuna, Kužni pil, Vojarna itd – dakle nešto što ste priskrbili izvan gradskog proračuna, a ne ga zagušili za 35 milijuna kuna suludog kredita.

Kako tumačite pojavu Nezavisnih lista na području grada, te programe koje nude?

Nezavisna lista je projekt, on se stvara godinama, raste razvija, promovira, pronalazi uporišne točke i daje odgovore kroz to vrijeme na niz društvenih pitanja kako strateških tako i aktualnih, a tek onda izlazi pred građane. Neka mi ne zamjere ali što se tiče požeških nezavisnih lista, dajte molim vas, pa prekjučer su se jedva skupili, još jučer nisu znali ni s kim će, ni hoće li, i onda pet do dvanaest ispisaše literalne uratke. Podsjetit ću samo kako su se 2013. godine g. Smolčić i njegova lista zaklinjali u opći interes. Što je sve obećavao, a što je napravio? Prodao se za dobre škude i postao HDZ-ov toalet papir. Ali vrlo skupi papir, 1,8 mil kuna. Bez njega ne ide, a s njim još gore! Kad je nakon četiri godine HDZ pustio vodu, više ga nema nigdje – zgadila im se cijena pa neće više ni da čuju za njega, a kako je prevario i sve one građane koji mu povjerovaše i koji također više neće ni da čuju za njega, ostalo mu je jedino da nam se svima belji iz novog Audija od 1,0 milijun kuna kakvog nema ni jedno ministarstvo, ni Vlada, a ni Sabor. I zato, uz dužno poštovanje i ispriku, ma kakve nezavisne liste, sve je to nešto sklepano „s brda s dola“ i ako im se omogući dobiti „kviska“ – tu „zlatnu rukicu“, njihovim traženjima i prohtjevima neće biti kraja, a to znači onemogućiti onu opciju koja nosi svu odgovornost kako bi svoj realan i ostvariv program, provjerenom sposobnošću, infrastrukturom i iskustvom implementirala u život.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek