O zdravim stilovima života na 9. stručno-edukacijskom simpoziju “Štamparovi dani” govorili eminentni stručnjaci, akademici, sveučilišni profesori i drugi /FOTO/

PLETERNICA – Održan je još jedan, 9. po redu stručno edukacijski simpozij “Štamparovi dani” u Pleternici koji iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji prvenstveno zahvaljujući Pleterničaninu dr. Ivanu Vukoji, mladom požeškom liječniku, specijalistu interne medicine, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar. Dovesti u jedan mali gradić u Požeštini, Pleternicu, toliki broj eminentnih stručnjaka iz raznih znanstvenih područja od akademika, redovitih i izvanrednih sveučilišnih profesora i drugih visokih gostiju iz Hrvatske i inozemstva slobodno se može reći da je to pravo umijeće.

dr. Ivan Vukoja predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar ponosna je što je od 7. do 10. prosinca 2017. godine organizirala 9. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani, trodijelni simpozij koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Jedna od etapa simpozija jesu radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje su održane 7. i 8. prosinca 2017. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully. Aktivnosti za cilj imaju podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja. U drugoj su etapi sudjelovali educirani studenti i mladi liječnici te su stanovništvu s područja općine Velika te gradova Požege, Pleternice i Kutjeva mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi te su ih ujedno anketirali o kvaliteti života i življenja – naglasio je dr. Ivan Vukoja predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

Kako je to uobičajeno sve nazočne na simpoziju je pozdravila i gradonačelnica Pleternice koja je naglasila kako je njen grad ponosni domaćin tog skupa koji uveličava obilježavanje Dana grada. Gradonačelnica Jozić se obvezala kako će na 10. jubilarnom obilježavanju simpozija Pleternica biti još ponosnija i to proslaviti uz 130. obljetnicu rođenja velikana dr. Andrije Štampara koji je rođen u Brodskom Drenovcu mjestu koje administrativno i pripada gradu Pleternici. Kako je istakla gradonačelnica Jozić u proračunu grada Pleternice za 2018. godinu predviđena je investicija koja se nije mogla prethodnih godina ostvariti, a to je uređenje spomen sobe u rodnoj kući dr. Andrije Štampara.

prof.dr.sc. Midhat Jašić iz Tuzle

-Imamo ukupno oko 150 sudionika i više od 20 referata, uglavnom su predavači iz regije, a teme su zaista aktualne i na putu smo onoga što je radio Andrija Štampar, on nam je još uvijek uzor. U suštini je poruka da valja promijeniti životni stil da se ogromni troškovi zdravstva smanje. Posebno zanimljiv će biti referat o pet-šest bolesti koje su najčešće, kao što su visok krvni tlak, dijabetes, bolesti krvožilnog sustava…a one se mogu liječiti promjenom životnih navika. U budućnosti će nam trebati novo zanimanje ‘učitelj životnog stila’ – rekao je prof.dr.sc. Midhat Jašić iz Tuzle.

Stručno edukacijskom simpoziju prethodio je “Satelitski simpozij Sekcije mladih Hrvatskog gastroenterološkog društva” koji je održan 8. prosinca 2017. godine u Općoj županijskoj bolnici Požega na kojem je doc.dr.sc. Ivica Grgurević upoznao sudionike s epidemiologijom i prirodnim tijekom nealkoholne masne bolesti jetre, a doc. dr. sc. Ivana Mikolašević o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre kao multisistemnoj bolesti. O liječenju te bolesti nešto više je rekao dr. sc. Tomislav Bokun, dok je doc. dr. sc. Petra Turčić predstavila mogućnosti liječenja iste biljnim pripravcima. Doc.dr.sc. Goran Hauser osvrnuo se na indikacije i iskustva u fekalnoj transplantaciji, a dr.sc. Gordana Živanović Posilović o primjeni ERAS protokola u općoj bolnici.

U drugoj etapi simpozija sudjelovali su educirani studenti i mladi liječnici koji su stanovništvu s područja Općine Velika mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi koji su ujedno vršili ankete o kvaliteti života i življenja.

Simpozij Zdravi stilovi života održan je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar ove je godine organizirala Simpozij u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Europskim društvom za higijenu i dizajn, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku i Panonskim institutom za narodno zdravlje. Suorganizatori su bili Međunarodni institut za zdravlje mozga,
Tehnološki fakultet Tuzla (BiH), Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska liječnička komora – Regionalni ured Osijek, Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski liječnički zbor – podružnica Osijek, Klinički bolnički centar Osijek, OŽB Požega, Institut za javno zdravlje Vojvodine (SRB), Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Subotica (SRB), Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Veleučilište u Šibeniku, Dom zdravlja Tomislavgrad (BiH), Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Udruga za neuropsihijatriju, Hrvatska udruga medicinskih sestara – Požega i Hrvatsko žensko društvo Pleternica.

Sudionike su redom pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora Filip Njavro, prodekan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Drago Šubarić u ime znanstvenog odbora, u ime međunarodnog organizacijskog odbora okupljene je pozdravio prof.dr.sc. Midhat Jašić, a u ime Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademkinja Vida Demarin predstavnici grada i županije. Simpozij je svečano otvorila izaslanica dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i v.d. ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak predavanjem o 90. godina Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i 100. godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je koncipiran da se kroz njega obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne.

Prof.dr.sc. Vesna Jureša upoznala je sudionike o važnost nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a Dražen Đurović o nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, dok su dr.sc. Marija Perić i Boris Lovrić o nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice. Dr. Jasmina Kovačević približila je ulogu zavoda za javno zdravstvo u provedbi NPP. Prim.mr.sc. Nada Kosić Bibić iznijela je iskustva i izazove u realizaciji Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva Sjevernobačkog okruga, a prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak objasnio je ulogu obiteljskog liječnika u ranom otkrivanju raka.

Akademkinja Vida Demarin govorila je o programima unaprjeđenja zdravlja ugodom, doc.dr.sc. Vera Musil o prevenciji kardiovaskularnih rizika u djece školske dobi, a prof.dr.sc. Nizama Salihefendić u zajedničkom nastupu s prof.dr.sc. Muharemom Zildžićem i prof.dr.sc. Midhatom Jašićem predavanje o važnosti promocije zdravih stilova života u ranoj dječjoj dobi za očuvanje mentalnog zdravlja za cijeli život.

Prof.dr.sc. Eržebet Ač Nikolić govorila je javnozdravstveni značaj fizičke aktivnosti, a Ivan Krakan o zdravim stilovima života u 22. stoljeću. Prof.dr.sc. Đurđica Ačkar održala je predavanje o tome kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnijima, a Džemil Hajrić o utjecaju unosa joda solju s aspekta kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine, dok je dr. Ivan Vukoja ispred grupe autora govorio je o funkcionalnoj medicini i ulozi zdravih životnih navika.

Doc.dr.sc. Hrvoje Mihalj održao je predavanje o alergijskom rinitisu i kroničnom rinosinusitisu, prof.dr.sc. Andrijana Včeva o prevencija karcinoma grkljana, dok je Vedran Zubčić govorio o multidisciplinarnom pristupu u liječenju tumora glave i vrata, a prof.dr.sc. Fuad Pašić o barijatrijskoj kirurgiji.

U sesiji Hrvatske udruge bolničkih liječnika posvećenoj dubokoj venskoj trombozi predavanja su održali Ivana Šmit o novim spoznajama u dijagnostici i liječenju, prof.dr.sc. Jasminka Milas Ahić o protrombogenim stanjima, dr.sc. Miroslav Dubovečak o DVT u trudnoći, Marlena Ljubičić o dijagnostici DVT, a Stanislava Laginja o kompresijskom liječenju DVT, dok je Jakov Ivković istaknuo ulogu rane vertikalizacije i medicinske gimnastike u prevenciji tromboembolijskog incidenta nakon operativnog zahvata na lokomotornom sustavu. U sesiji Hrvatskog farmaceutskog društva predstavile su se Ljekarne Zagrebačke županije (Ana Galić Skoko) sa savjetovalištem za zdravo mršavljenje i škola nepušenja, Ljekarne Prima Pharme (Matija Togonal) s projektom Pričajmo o zdravlju, Ljekarne Vaše zdravlje s probirom pacijenata s metaboličkim sindromom, a Hrvatsko farmaceutsko društvo su predstavljale magistre Ingrid Kummer s predavanjem znanja i stavovi ljekarnika i građana u cijepljenju protiv gripe te Anita Galić s predavanjem o fotozaštitnom ponašanju i prevenciji raka kože u Slavoniji, a Luka Dokozić predstavio je projekt Reci DA zdravlju.

Predavanja su još održali Oto Kraml o tradicionalnom šetanju, Anamarija Jurić ispred grupe autora o biljnim pripravcima kao potencijalnoj terapiji za funkcionalnu dispepsiju te dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica ispred grupe autora o nasilju prema zdravstvenim djelatnicima i pitanju njihove zaštite u međunarodnom i nacionalnom pravu. Posterima su se predstavili Asmir Aldžić s istraživanjem antimikrobne rezistencije klinički značajnih Gram-pozitivnih bakterijskih izolata na području Unsko-sanskog kantona, Deni Rkman ispred Studentske sekcije za javno zdravstvo o konzumaciji alkohola među mladima u Republici Hrvatskoj te Marijana Krijan o navici pušenja među zdravstvenim djelatnicima, Blaženka Vranić o zastupljenosti doručka u prehrani medicinskih sestara, Martina Kožić o razlikama u tjelesnoj aktivnosti između gradskog i seoskog stanovništva starijih od 65 godina, Maja Župan o pothranjenosti u starijoj životnoj dobi, Božica Lovrić predstavila je rad o utjecaju edukacije na suradljivost zdravstvenog osoblja u higijeni ruku, a Amra Omeragić i Selma Hadžiabdić o upotrebi maslačka u tretmanu tumorskih oboljenja.

Na ovakvom simpoziju održanom na više nego visokoj razini mogu pozavidjeti i veće sredine, slobodno se može reći s pravom jer su eminentno stručnjaci progovorili o veoma bitnim značajkama u današnjem vremenu.

0 Comment