Na završetku žetve uljane repice gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir na njivama sa svojim ratarima (FOTO)

Autor: DK

POŽEGA – Žuljevite ruke slavonskih seljaka danas privode kraju zadnje otkose uljane repice koja je po svim pokazateljima donijela izuzetno dobar ovogodišnji urod. Procjene su da je prinos od 3,5 do 4,2 tone po hektaru, a i cijena bi trebala biti prihvatljiva od 2,40 do 2,60 kn po kg.

Danas smo obišli polja i njive na području Ovčara, Vetova i Kutjeva na kojima kombajni užurbano rade pripremajući se za žetvu žita.

Na poljima smo zatekli i kutjevačkog gradonačelnika Josipa Budimira koji je sve prisutniji među svojim sugrađanima gdje god da se našli, bilo u vinogradima, poljima, šumama ili na raznim manifestacijama. Vruće i sparno vrijeme nije stvaralo probleme gradonačelniku Budimiru provesti izvjesno vrijeme sa ratarima i biti s njima, a koliko smo vidjeli da mu nije bio problem niti sjesti u kombajn i uvjeriti se kako se u praksi radi na zemlji i s kojim se problemima poljoprivrednici susreću.

-Dakako da me zanima kako se radi u polju i na koji način mogu pomoći svojim sugrađanima, sumještanima koji neumorno rade kako bi odradili sezonski posao koji je ovih dana žila kucavica u ovim našim krajevima. Nisam čarobnjak i ne mogu preko noći nešto učiniti ali kroz zajedničku komunikaciju i razgovor možemo puno toga promijeniti i jedni drugima pomoći kako bi nam svima bilo bolje. Za širenje i jačanje gospodarstva i poljoprivrede učinit ću sve što je u mojoj moći jer je to naša budućnost. Nismo niti svjesni koje blagodati imamo samo nam treba da se situacija sredi općenito. Baš zato što želim dati svoj doprinos u sektoru poljoprivrede obilazim polja i ratare kako bi im dao i moralnu podršku jer oni moraju znati da nisu sami i da ću ja u svojim mogućnostima pomoći koliko god budem mogao – rekao je gradonačelnik Budimir s kojim smo razgovarali dok je posjetio žetvu uljane repice nadomak Mitrovca.

Što se tiče uljane repice kao ratarske kulture ona prema riječima zamjenika požeško-slavonskog župana Željka Jakopovića, koji je agronom po struci, donosi niz pogodnosti i drugih doprinosa, što Jakopović može potvrditi iz vlastitog iskustva jer je on jedan od većih poljoprivrednih proizvođača koji je zadovoljan ovogodišnjom žetvom uljane repice.

– Uljana repica je sve poželjnija kultura za poljoprivredne proizvođače i jedna od perspektivnih kultura jer ona daje svoj doprinos kroz više segmenata u odnosu na pšenicu koja je sve manje dohodovna, a i potrebe su sve manje. Težnje su za sve manje konzumacije kruha i proizvoda od pšenice, preveliki uvoz je pekarskih proizvoda i tjestenina, pa ćemo pšenice trebati sve manje i manje. Prvo svojim samim dohotkom od prinosa uljane repice, drugo, uljana repica kao kultura popravlja i čisti poljoprivredno zemljište, uljana repica osim što se koristi za proizvodnju ulja za ljudsku prehranu, koristi se i za proizvodnju bio dizela, što je i naša obveza u proizvodnji od 20% po odredbama EU. Uljanu repicu preporučamo poljoprivrednicima da ju siju i paralelno razvijaju tehnologiju što će u svakom slučaju polučiti dobar rezultat – ističe Jakopović.

Na poljima Kutjeva d.d. ove godine uljanom repicom zasijano je oko 600 ha, a posljednje otkose veliki kombajni su obavljani na poljima južno od Mitrovca. Na nekim poljima je bilo malo štete od nevremena, više na području Pleternice, gdje je led otvorio mahune i istesao zrno repice.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: