Završetak berbe na simboličan način Kutjevački vinari proslavili bez čelnika grada /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Članovi Udruge „Kutjevački vinari“ i njihovi gosti i ove su godine na jedinstvenom Trgu graševine u središtu Kutjeva obilježila završetak berbe grožđa na sebi svojstven način i to završnim branjem grožđa na trsovima nasuprot Gradske kuće. Znakovito ili ne na ovogodišnjem simboličnom završetku berbe nisu se pojavili čelnici grada niti njihovi predstavnici.

U razgovorima s nekim od vinara doznajemo da je ovogodišnja berba iznad svih očekivanja.

-Iza mene je više od 30 berbi kroz godine koliko sam u ovom poslu. Niti jedna nije bila kao ova. Ove su godine izuzetno visoki prinosi, kvalitetno grožđe, a zdravstveno stanje besprijekorno. Berba se kod nekih vinogradara odužila koja bi trebala ovih dana biti završena. Berba je krenula krajem kolovoza i evo još traje, a danas je 12.listopada. Moram naglasiti da je odnos kiseline i sladora je izuzetno dobar iako se na početku berbe to nije tako pokazalo. Slobodno mogu reći da je ovo neponovljiva godina za vinogradarstvo pogotovo u ovom Kutjevačkom vinogorju. Ove godine ubirem grožđe s 12 hektara, a nešto ću ostaviti i za ledenu berbu. Očekujem i veću količinu ledene berbe ako budu zadovoljeni klimatološki faktori. Moram naglasiti i da smo morali proširivati kapacitete u podrumima što je rezultat kako sam i rekao visokih i kvalitetnih prinosa – rekao je poznati vinogradar i vinar Ivica Perak.

Zadovoljstvo ovogodišnjom berbom ne krije niti mr.sc. Branko Mihalj dugogodišnji dokazani vinogradar i vinar koji je za vinske kapljice u svom dugogodišnjem radu odnio visoka i prestižna priznanja na brojnim ocjenjivanjima kako u Hrvatskoj tako i svijetu.

-U Kutjevu je berba, posebno graševine, u nijansama ista. Ovo ovdje Kutjevačko vinogorje je najbolje mjesto za uzgoj graševine. Možda je problem kod onih koji su malo lakomi pa imaju viška grožđa što će se odraziti na kvalitetu vina. Berba je kod mene pri kraju. Nešto ću ostaviti grozdova na trsovima za ledenu berbu. Samo mogu reći hvala Bogu na ovoj godini – rekao je Branko Mihalj dodajući kako je ove godine ubrao grožđe s gotovo pet hektara vinograda, s naglaskom da ne zna hoće li ikad graševina biti bolja.

Zanimljivost manifestaciji svojim je dolaskom dao simpatizer udruge poznati radijski voditelj, glumac i pjevač Davor Dretar Drele s kojim su došli tamburaši Črleni lajbeki iz Zagorja.

Titulu vincilira je do ove godine nosio vinar i vinogradar Ivica Perak. Na simboličan način Drele je ovogodišnjim vincilirom proglasio vinogradara i vinara iz Vetova Gojka Soldu.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: